"Вольові якості та сьома результативна заміна Маркевича": розбір матчу ФСК "Маріуполь" –"Карпати"

13 травня 2024 р.
Лев
Автор – Любомир Кузьмяк
У суботу "леви" перемогли на виїзді ФСК "Маріуполь" і зміцнили лідерство у Першій лізі. Чергові три пункти "Карпатам" принесли голи Владислава Клименка та Юрія Тлумака.
DSC_8106-267-268.JPG

Протокол

Перша ліга. Чемпіонська група. Сезон 23/24. 8 тур

ФСК "Маріуполь" – “Карпати” (Львів)

11 травня, 13:00. Бориспіль, стадіон "Колос".

ФСК “Маріуполь”: Караващенко, Шушко, Терехов, Харжевський, Фатєєв (Малакі, 88), Задоя (Булгаков, 55), Мочевінський (Мнишенко, 69), Плакса, Савін (Батальський, 88), Пуди (Петровський, 46), І. Зубков.

Головний тренер – Олег Краснопьоров.

“Карпати”: Кожухар, Мизюк, Бабогло, Саків (Козік, 37), Полегенько, Чех (Рябов, 71), Клименко (Демченко, 80), Чачуа, Хаса, Підлепенець (Тлумак, 71), Іґор Невес (Сидун, 80).

Головний тренер – Мирон Маркевич.

Голи: Савін, 74 – Клименко, 10, Тлумак, 89.

Попередження: Харжевський, 33, Пуди, 42, Шушко, 49, Булгаков, 82 – Мизюк, 49, Чех, 59, Демченко, 90+5.

DSC_7647-108-110.JPG

Статистичні показники (на основі даних Wyscout)

Загальні

Удари (у рамку): 15 (4) – 13 (5)

Кутові: 5 – 3

Офсайди: 1 – 0

Очікувані голи (xG): 0,74 – 1,69

Володіння м’ячем: 58% – 42%

Передачі: 436 – 302

Точність передач: 82% – 75%

Індивідуальні

Удари: Підлепенець та Іґор Невес – по 3

Виграні єдиноборства: Мизюк – 9 з 12 (75%)

Виграні верхові єдиноборства: Полегенько – 2 з 2 (100%)

Обведення: Хаса – 8 (вдалі – 6)

Навіси: Хаса – 3

Точні передачі в останню третину: Мизюк – 5 з 5

Перехоплення: Бабогло – 7

Зароблені фоли: Чех – 5

Дотики у штрафному майданчику суперника: Підлепенець – 6

Підбори на половині поля суперника: Чачуа, Хаса, Іґор Невес – по 3

DSC_8059-255-256.JPG

Показовий вихід Тлумака і проекція УПЛ

Журналіст Іван Вербицький намагається апелювати до фрази "Карпати" з Підлепенцем і без нього – дві різні команди", яку сказав коментатор суботнього матчу. "Смію не погодитися. Так, Євген прекрасний соліст, однак "Карпати" сильні насамперед системою гри. Що, в принципі, навіть у цій зустрічі продемонстрував епізод з другим голом у виконанні Юрія Тлумака. Той гол був дуже схожий за структурою на м’яч, який організував у першому таймі згаданий Підлепенець. Працює система гри, а виконавці з кращою індивідуальною майстерністю її прикрашають", – каже експерт.

Власне, успішний вихід Тлумака, на думку журналіста, є показовим моментом. Юрій з'явився на заміну, але сповна скористався шансом і приніс львів'янам перемогу. Вербицький вважає, що серед гравців ротації "зелено-білих" є й інші кандидати, які можуть підсилити команду.

"Цілком зрозуміло, що "Карпати" вичерпали себе у цій лізі в хорошому сенсі, – каже експерт. – Здивувати їх не здатен жоден суперник і команда може спокійно догравати по накатаній. Проте зараз усі ми дивимося на "Карпати" в проекції виступів у Прем’єр-лізі: порівнюємо дані їх тактичних показників, прикидаємо можливості провідних і не дуже футболістів. Оскільки завжди хочеться максимуму, то здається, що ця команда має потенціал для боротьби за місце в єврокубках навіть у цьому складі", – переконаний Вербицький.

DSC_7852-189-191.JPG

"Ніхто не застрахований від втрати місця у складі"

Оглядач Артур Валерко розглядає гру в Борисполі під кутом "учень проти наставника". У матчі першого кола Олег Краснопьоров та його команда змогли створити проблеми "Карпатам" на "Україні", а суботній поєдинок обіцяв бути не легшим для фаворита. Ще один важливий момент для львівських футболістів напередодні поєдинку полягав у тому, що ніхто не гарантував собі місце в експресі, який вирушає в УПЛ. І ніхто не має права на самозаспокоєння, тоді як питання чемпіонських медалей ще не вирішено.

"Утримування спортивної мотивації при виконанні головного завдання на сезон це, схоже, принципова позиція тренерського штабу. Це певною мірою лояльність щодо команди та її загального настрою – якщо ти готовий самозаспокоїтися й задовольнитися здобутим, нам не по дорозі", – додає експерт.

Якщо ж вести мову про локальні кадрові питання, то Валерко звертає увагу на шанс для клубного вихованця Вадима Сидуна в якості альтернативи Аріельсону. Вихід Джареда Хаси замість Яна Костенка, який занедужав – також важливе випробування для іноземця з прицілом на наступний сезон: "Ніхто не застрахований від втрати свого місця після підвищення в класі. Статусних легіонерів це також стосується. Відчувалося, що Хаса хоче себе показати й навіть після пошкодження прагне продовжити зустріч. Його активна участь у кількох атаках винагородилася на початковій фазі другої результативної комбінації".

Може створити "Карпатам" проблеми під кінець сезону ушкодження Тараса Саківа. Позиція лівого захисника залишається проблемною. Водночас обнадіює повернення в заявку на матч Тимофія Сухаря після травми. "Головне, що можна винести з матчу проти ФСК "Маріуполь" – вольові якості та сьому результативну заміну Маркевича. Вихід Тлумака-молодшого, Демченка та інших джокерів дозволив повернути перевагу в рахунку й здобути три очки, які утримали для "Карпат" лідерство", – зазначає журналіст.

Окрім Тлумака та Демченка, які перевернули гру, експерт відзначає роль Владислава Клименка: "Непогано діяв у центрі поля, не лише виконував звичні обсяги робіт, але й видавав хороші передачі з просуванням. За належної реалізації міг додати до голу й асист".

DSC_8251-316-315.JPG

Тактичний аналіз

Аналітик Іван Гук називає матч у Борисполі "ще одним із серії тих, де емоції превалювали над якістю".

Маріуполь - Карпати, формації

На нижньому малюнку експерт зображує побудову гри ФСК "Маріуполь" у захисті – 4-1-4-1, як в середньому, так і низькому блоці: "Потрібно звернути увагу на дві деталі. Перша – це правильне розташування між лініями від Чачуа та Іґора Невеса, у зонах, котрі є найбільш вразливими для цієї формації. Друга – дезорганізованість лінії захисників господарів, що викликана якраз намаганням висуватись у вищезгадані зони для більш щільної гри по суперниках.

Маріуполь - Карпати, Маріуполь 4-1-4-1

Наступний ряд картинок зображує гол, котрий став наслідком тиску на слабкі місця цієї формації. Бабогло просуває м’яч між лінії захисту господарів, куди відкривається, як і на попередньому малюнку Іґор Невес, за яким рухається центральний захисник. Друга картинка – це вже рух від Чачуа і Клименка у коридори захисту, котрі утворилися через висування захисника до Іґора Невеса. Експерт зауважує, що це утворює ізоляцію для Підлепенця: "Євген – дуже сильний гравець, особливо у грі сам на сам. Проте для створення простору на нього працює група гравців. На останньому скріні продемонстрована завершальна стадія атаки. Тут варто звернути увагу, що усі футболісти ФСК "Маріуполь" вимушено розташовані лицем до власних воріт, тому їм вкрай важко реагувати на вбігання у зони від Чачуа і Клименка".

Маріуполь - Карпати, гол

Стартовий 15-хвилинний відрізок можна безумовно занести "Карпатам" до активу. Гук вважає, що львів’яни могли "закривати" гру вже на самому початку. Однак пізніше карпатівці зменшили темп, віддали ініціативу супернику і пристали на його умови гри.

Маріуполь - Карпати, Карпати 4-4-2

Експерт має пояснення цьому. Зважаючи на досить якісну роботу в захисті, як було і цього разу, і протягом усього сезону – у такому веденні гри є певний сенс. Водночас наявне місце для прогресу саме у контексті атакувального футболу. І передумов для цього достатньо.