VBET UA Перша. "Оболонь" (Київ) – "Карпати" (Львів). Прев’ю

28 квітня 2023 р.
ROM_5586
У суботу, 29 квітня, "леви" зіграють у столиці. Матч проти лідера чемпіонської групи "Оболоні" розпочнеться о 15:30.
ROM_5586

Суперник

Наступний опонент "Карпат" має реноме однієї з найбільш успішних команд другого дивізіону. Щоправда, той клуб припинив існування ще у 2021-му. А нове життя сучасної "Оболоні" розпочалося із заснування ФК "Оболонь-Бровар" та дебюту на професійному рівні у Другій лізі у сезоні 2013/2014. Вже через два роки "пивовари" здобули путівку до Першої ліги. Відтоді кияни майже у кожному сезоні проявляють себе у якості претендента на вихід в УПЛ. Проте в історії молодого клубу все ще немає досвіду виступів у еліті.

Як і "Карпати", осінню частину чемпіонату "Оболонь" завершила на другій сходинці у своїй групі. Утім кияни продемонстрували успішну вибірковість результатів, вибивши 16 очок з 18 можливих, які зарахувалися на весну. Це за умови, що столична команда не найкращим чином грала з аутсайдерами групи "Б" (наприклад, поступилася "Скоруку" та "Гірник-Спорту", для якого ця перемога взагалі стала єдиною восени).

Очолює "Оболонь" Валерій Іващенко – культова для клубу постать. На початку тисячоліття старший із братів Іващенків грав за "стару" "Оболонь" у Вищій лізі, а завершував кар'єру вже в новоствореному клубі. У 2014-му він розпочав тренерську діяльність і відтоді перебуває у структурі "пивоварів". Повноцінно на посаді головного тренера першої команди 42-річний Іващенко працює з липня 2021-го.

Найкращим бомбардиром "Оболоні" з шістьома голами є Олександр Батальський. Водночас 36-річний нападник є найстаршим футболістом команди. Цікаво, що Олександр дебютував у Вищій лізі ще у 2005-му році. Загалом Батальський забив 71 гол у Першій лізі, що дозволяє йому перебувати на дев'ятій сходинці в історичному реєстрі другого дивізіону.

Ключовими виконавцями нинішньої "Оболоні" є Руслан Черненко (найкращий бомбардир Першої ліги сезону 2020/2021) та Віталій Груша. Обидва раніше виступали за волочиський "Агробізнес" пліч-о-пліч із братами Когутами. Окремо варто відзначити 20-річного вінгера Олександра Чернова, який грав за "Волинь" разом із Артуром Рябовим та Олександром Климцем.

Взимку новачками "Оболоні" стали Владислав Мухаматгалєєв та Сергій Суханов. До цього Суханов грав у Прем'єр-лізі за "Чорноморець". Досвід виступів в УПЛ також мають воротар Артем Кичак ("Динамо", "Волинь", "Олімпік"), Олексій Савченко ("Говерла", "Чорноморець"), Дмитро Фатєєв "("Зірка", "Інгулець"), Олександр Осман ("Металіст", КПФ "Карпати", "Арсенал"), Олег Бородай (КПФ "Карпати"), Данило Карась ("Арсенал", "Минай"), Павло Лук'янчук ("Олімпік", "Верес") та Сергій Косовський ("Ворскла").

Поточна форма

"Оболонь" розпочала сезон із двох нічийних результатів. Тим більш несподіваною була перемога киян у неділю в гостьовому поєдинку з "Поліссям" (1:0). Відзначаємо мінімалізм команди Іващенка у 2023-му: 3 матчі, 5 очок, різниця м'ячів 2-1. А ще два нереалізовані пенальті.

Ще впевненіше навесні виглядають "Карпати", які після двох перемог на старті, поділили очки з "ЛНЗ" у попередньому турі. Таким чином, "зелено-білі" перервали унікальну домашню безнічийну серію, яка тривала протягом 22 ігор (17 перемог та 5 поразок).

Турнірне становище

За крок до екватору чемпіонської гонки "Оболонь" очолює VBET UA Першу із 21 очком. "Карпати" йдуть четвертими та мають 13 пунктів у активі. Між цими суперниками у таблиці розташувалися "Полісся" та "ЛНЗ", які зіграють між собою наступного дня у Черкасах. Відтак, другий тур поспіль подарує нам вогняні протистояння у квартеті лідерів.

Кадрова ситуація

Матч "Оболоні" та "Карпат" – єдиний у 4-му турі чемпіонської групи, де обидві команди не мають проблем із дискваліфікованими футболістами. Інша справа – травми. У львів'ян раніше зазнав ушкодження Сергій Горбунов, який пропустив поєдинок попереднього туру.

Після дискваліфікації у "пивоварів" повертається хавбек Руслан Черненко. Натомість через травми у цьому році ще не грали захисники Олег Бородай та Олександр Осман. Крім того, минулий матч також через ушкодження пропускали гравці групи атаки Ігор Краснопір та Станіслав Василенко.

Дата та місце

29 квітня, 15:30. Київ, стадіон "Оболонь-Арена".

Арбітри

Головний рефері – Дмитро Євтухов (Дніпро), асистенти Олексій Миронов (Полтава) та Михайло Юхименко (Луцьк). Четвертий арбітр – Артем Михайлюк (Житомир). Спостерігач арбітражу – Павло Брюхов (Кременчук).

Трансляція

Дивіться матч у прямому етері на YouTube-каналі ПФЛ.