"Усі з УПЛ та здатні виконати завдання": Експерти аналізують зимові трансфери "Карпат"

05 квітня 2023 р.
RCH00706
Взимку "Карпати" поповнилися шістьома новими футболістами. Кожен з новачків у першій частині сезону виступав за клуби Прем'єр-ліги та був важливим виконавцем для своєї команди. Про те, чого очікувати від новобранців, як вплине свіжа кров на "зелено-білих" та що може змінитися у грі "Карпат" після їхнього приходу – думки, оцінки та прогнози експертів у нашому матеріалі.
RCH00706

У минулому сезоні та у першій частині поточного львівські "Карпати" використовували усталену формацію 3-5-2. Загалом, із певними винятками, вона якісно працювала і давала результат. Наявність класних латералів, стабільні центральні захисники та міцний атакувальний кулак дозволяли втілювати ідеї Андрія Тлумака. Однак під час зимової паузи тренерський штаб "левів" вирішив дещо видозмінити побудову гри та провів відповідну комплектацію.

Усі новачки, за виключенням Сергія Горбунова, повністю пройшли збори, відтак, тренери отримали вдосталь часу для того, щоб інтегрувати нових гравців та відпрацювати свіжі тактичні аспекти. Ми можемо лише здогадуватися, як виглядатимуть "Карпати" навесні в офіційних матчах, та вже зараз очевидно, що команда перебуває у процесі оновлення.

У більшості контрольних матчів на зборах "зелено-білі" використовували нову схему 3-4-2-1. У схожому стилі, наприклад, діє "Айнтрахт" Олівера Гласнера чи "Марсель" Ігора Тудора. Проте особливо показовою є трансформація "Мілану" Стефано Піолі, який таким чином зумів подолати ігрову кризу.

Як і раніше, "Карпати" робитимуть ставку на модель з трьома центральними оборонцями. Якщо позиції Ігоря Дуця та Валерія Болденкова є стабільними та сумнівам не підлягають, то у новому році лівого центрального оборонця, скоріш за все, гратиме новачок Тарас Саків. Натомість середню вісь формуватиме квартет півзахисників. А лінія атаки складатиметься з чистого форварда Олексія Хобленка та двох гравців, що діятимуть під ним: Ростислава Таранухи та Дениса Кожанова.

Не слід очікувати, що "Карпати" неодмінно відмовляться від ролі латералів, а за напад відповідатиме один лише Хобленко. Нехтувати навичками форвардів Таранухи та Кожанова або ж не використовувати швидкість реактивного Дениса Галенкова на фланзі – сумнівне рішення, тож тренерський штаб обов'язково це враховуватиме. До того ж модель гри при обороні теж матиме певні відмінності від розташування футболістів під час атаки.

Також не варто очікувати через підписання гравців переважно на лівий фланг дисбалансу у складі. Конкурувати в активності з лівим флангом, де запалюватимуть Саків, Книш та Горбунов, будуть Денис Галенков та Іван Когут. Якщо перший був одним із лідерів команди восени, то другий дуже класно виглядав під час зборів. Обіцянка братів Когутів про суттєві зміни у заключній частині сезону вже почала втілюватися. Під час контрольних матчів Іван сподобався забіганнями у вільні зони, а Микола створював гостроту попереду і забивав.

Як усе це працюватиме комплексно, ми зможемо побачити вже у середині квітня, однак зараз спробуємо змоделювати роль кожного з новачків та спрогнозуємо загальну картину гри "Карпат" разом із експертами.

RCH09710

Олексій Хобленко (04.04.1994, попередня команда – "Кривбас", позиція – нападник)

Якщо б наприкінці минулого року вболівальників запитали, яка позиція потребує першочергового підсилення, то, ймовірно, більшість звернула б увагу саме на атаку. Не дивно, що першим зимовим новачком "Карпат" став форвард Олексій Хобленко, якого львів'яни орендували у "Кривбасу".

"Це футболіст, який пройшов школу "Динамо" і володіє цілим арсеналом хороших якостей, зокрема, потужним ударом та пристойною антропометрією, – вважає коментатор Вадим Скічко. – До того ж з підписанням Хобленка "Карпати" отримали класного виконавця пенальті".

Статистика тільки підтверджує це – в Олексія п’ять з п’яти реалізованих пенальті в УПЛ. Однак новий форвард "левів" покликаний забивати з гри і стати своєрідним наконечником. Особливо за умови активної підтримки флангових гравців, які навантажуватимуть Хобленка кросами та прострілами. Наприклад, як це було у контрольному матчі з "Прикарпаттям", коли Олексій випередив захисника і одним дотиком спрямував м’яч у сітку після прострілу справа від Івана Когута. Нападник не виглядає відрізаним від команди і постійно отримує передачі з глибини.

Стабільну підтримку Хобленко матиме від Таранухи та Кожанова. Власне, Ростислав продемонстрував під час зборів, що не менш вдало може діяти у відтяжці і залишатися корисним для команди. Схоже, Тарануха та Хобленко можуть утворити якісний дует.

Журналіст Андрій Сеньків має певний скептицизм щодо трансферу Хобленка, який, на його думку, зрозуміти найтяжче: "І не для "Карпат", а для самого футболіста. Від "Чорноморця", "Дніпра-1" та "Кривбасу" – до Першої ліги. Й спокуситися можна хіба на одне (окрім грошей) – на ставку виключно на нього в нападі, а також повернення в УПЛ уже через півроку. Переконаний, що користь у вигляді голів (і не тільки) Олексій принесе "Карпатам". Питання, чи зможуть "Карпати" віддячити йому тим же".

У нового нападника "зелено-білих" вірить журналіст Ігор Циганик: "Хобленко забивав у всіх командах, за які грав. Зараз у нього чудовий вік. А ще хороші вміння: може ногу всюди встромити, голову підставити, пробити…" Сам футболіст теж підтвердив своє бойове налаштування у першому коментарі для клубного сайту: "У нас є завдання вийти в УПЛ і я вважаю, що нам це вдасться. Я максимально мотивований і прагну допомогти команді досягти усіх цілей".

"Хобленко має досвід виступів на різних рівнях і в різних ситуаціях, тому що побував уже в ролі легіонера, запасного, провідного гравця. Провальний період під керівництвом Вернидуба [у "Кривбасі"] має насторожувати, проте це стане актуальним, якщо він невдовзі повернеться на рівень УПЛ. Поки що ж це сподівання вирішення питання забивного форварда", – каже журналіст Артур Валерко.

RCH09343

Олександр Ільющенков (23.03.1990, попередня команда – "Львів", позиція – воротар)

До наявних двох сильних кіперів узимку приєднався ще один. Олександр Ільющенков стане другим найстаршим футболістом "Карпат" після Дениса Кожанова. Легендарний захисник "зелено-білих" та тренер Олександр Чижевський вважає, що новий голкіпер додасть команді спокою та впевненості. "У Сашка великий досвід, хороша школа виступів у Прем'єр-лізі. Недарма кажуть, що воротар це половина команди. У випадку з Ільющенковим це дійсно так і є", – вважає Чижевський.

У поточному сезоні Олександр був капітаном ФК "Львів" та видав кілька чудових матчів. Він перебуває в ідеальному віці як для воротаря.

"Досвідчений голкіпер був потрібен "Карпатам" – в осінній частині сезону немало очок втрачено саме на цій позиції, – вважає Артур Валерко. – Ільющенков у цьому плані – зрозумілий, аргументований вибір. Давно виступає у львівських клубах, пройшов різні рівні – в тому числі, й Першу лігу. Звичайно, виключити фактор помилок і невимушених голів не можна повністю, проте це крок у вирішенні цієї проблеми".

Ільющенков перебуває у хорошому тонусі. Дещо вибила голкіпера зі строю травма на зборах. Утім перед заключною третьою частиною підготовки Олександр повернувся у загальну групу. Хороша гра на лінії, вміння чітко керувати обороною та класна реакція – безперечно ці риси нового воротаря мають стати у нагоді "Карпатам".

RCH00050

Іван Бобко (10.12.1990, попередня команда – "Чорноморець", позиція – півзахисник)

Центр поля у "Карпат" насичений чи не найсильніше. Схоже, перехід Івана Бобка стане своєрідним каталізатором найбільш запеклої конкуренції за місце у стартовому складі. Номінально тут можуть зіграти Рябов, Чачуа, Тлумак, Приймак, Шах та, власне, Бобко.

Іван є універсалом, який має добре поставлений удар, хорошу техніку та культуру пасу. Свого часу Бобко закривав кілька позицій у "Чорноморці". Після одного з матчів, коли Іван виконував функції лівого захисника, він цілком буденно описав свої враження та пояснив ситуацію: "Жодного дискомфорту. Тактично Роман Григорчук мене підкував так, що я можу грати скрізь".

У розпорядженні Андрія Тлумака новачок може бути корисним при білд-апі та миттєвому переході з оборони в атаку. Вадим Скічко називає Бобка найсильнішим зимовим підписанням "Карпат" на папері: "По-перше, у нього є досвід виступів у єврокубках. По-друге, Іван багато пограв за кордоном. Усе це – солідний досвід. Хотів би сподіватися, що Бобку під силу стати одним із лідерів сучасних "Карпат".

Натомість Артур Валерко звертає увагу на інший цікавий момент: "Знаючи різносторонність цього гравця, ми можемо мати на увазі кілька опцій його використання. Хороша сторона – Бобко продемонстрував, що готовий на футбольні виклики з виходом із зони комфорту. Так було, коли він ризикнув іти в "ЛНЗ" (Черкаси), так є зараз, коли він покинув команду рідного міста заради збільшення ігрового часу".

Ігор Циганик відзначає потенційну роль Бобка у роздягальні: "Людина пам'ятає золоті часи того "Чорноморця". Це дуже хороше підписання. Думаю, на пару з Кожановим Бобко буде таким своєрідним дядьком у колективі. Мені раніше дуже подобався Андрій Ткачук, який усе перекушував у центрі поля. Можливо, Бобко спробує його замінити".

Не зовсім однозначно сприймає переїзд Бобка до Львова Андрій Сеньків. "Бобко – розумний футболіст. Інші в центрі поля команд Григорчука не грають. Питання ось у чому – чи витягує Бобко інтенсивність. Першої ліги – точно так, але що буде в УПЛ? Чи це трансфер виключно на точкове підсилення на півроку?" – задається запитанням журналіст.

RCH087841

Тарас Саків (19.11.1997, попередня команда – "Інгулець", позиція – захисник)

Серед усіх новачків найбільше ігрового часу у першій частині чемпіонату має якраз Тарас Саків. Судячи з поєдинків на зборах, новачок гармонійно влився в команду і одразу став беззаперечним гравцем основного складу. Саків володіє точним першим пасом, чіпкий у відборі та повинен утворити хорошу зв'язку з латералем/лівим півзахисником.

У Книша чи Горбунова в такому разі з'являтиметься більше варіантів в атаці. Крім того, хавбеки матимуть певну свободу дій, адже Саків підчищатиме позаду, що зекономить сили та ресурси в атаці. Така роль Тараса може стати протиотрутою в боротьбі зі швидкими суперниками. Крім того, у стадії без м’яча Книшу/Горбунову не доведеться відповідати за увесь фланг. Саків прикриватиме спину партнерам, а їхня вузька роль створюватиме додатковий простір.

Андрій Сеньків називає підписання Саківа "хорошим" та супроводжує його високою оцінкою: "На позиції лівого захисника/латераля Тарас – один з найцікавіших в УПЛ останніх сезонів, якщо не брати команди єврокубків".

"Пам'ятаю Тараса ще з молодіжного чемпіонату, – каже Олександр Чижевський. – Це розумний футболіст з хорошою лівою ногою та якісною передачею. Зараз Саків набрався досвіду та є сформованим футболістом. Він додаватиме швидкості та агресії на лівому фланзі".

Артур Валерко має чималі очікування від Саківа. "Карпати" довго шукали флангових гравців під свою тактичну формацію. У випадку з Саківим вони отримують гравця, який одночасно володіє набором базових чеснот (мобільність, техніка, вміння загострити) та має досвід виступу на значно вищому рівні. Інша справа, що за цими чеснотами стоять особливі вимоги до надійності гравця, власне, в захисній роботі. Тут буде питання, чи перевершить він у цьому плані "перебудованих" братів Когутів і Галенкова", – зазначає журналіст.

Сам футболіст зауважує, що нинішня позиція не є новою для нього. Аналогічні функції Тарас виконував у "Минаї". При потребі він може зіграти і зліва у півзахисті. "Більшу частину ігрового часу ти з м’ячем, ти розпочинаєш атаки. Звичайно, що в тебе менше бігової роботи, але більше тактичної, тому що ти повинен всіх страхувати, зокрема, латераля або центрального захисника. Найкомфортніше мені грати на позиції латераля або фулбека", – розповідає футболіст.

RCH00606

Данило Книш (03.03.1996, попередня команда – "Металіст", позиція – півзахисник)

Додати "Карпатам" креативу, швидкості та варіативності покликаний Данило Книш. Це ще один гравець, який відповідає за лівий фланг. І теж із претензією на статус футболіста стартового складу.

"На Данила я звертав увагу ще у "Минаї", вже тоді він вирізнявся своїм рівнем гри, – пригадує Олександр Чижевський. – Мені дуже подобаються такі вибухові футболісти, які не працюють монотонно, а навпаки усе роблять на швидкості. У Книша добре поставлена робота з м’ячем, він зможе ще більше наситити середину поля, де у тренерського штабу є хороший набір виконавців і стане хорошим доповненням до пари Чачуа-Рябов. Це сприятиме тому, що м’яч швидше ходитиме і доставлятиметься у заключну третину".

Окремо слід відзначити і трансформацію Артура Рябова. Під час зборів класичний опорник проявив себе, як фаховий лівий півзахисник. Артур володіє необхідними навичками: швидкість, хороший пас, вибуховість, витривалість. Тому Рябов за потреби може вдало взаємодіяти із Книшем.

У свою чергу, Данило здатен зіграти і лівого півзахисника, і лівого інсайда. За надзвичайних обставин Книша можна відрядити і на протилежний фланг. Також новачок "Карпат" має досвід виступів у центрі поля.

"Книш – гравець безперечного обдарування, володіє непоганим ударом, вмінням загострити як через швидкі комбінації, так і тривалі, затяжні позиційні атаки. Проблема Книша в тому, що він вміє на рівні, вищому за середній, зіграти на кількох різних позиціях. Тому тренери не уникали спокуси використовувати його не лише в середній лінії, а й на місцях флангових фулбеків. Є підозра, що це марнування найкращих якостей Книша. Він може більше саме як півзахисник", – додає Артур Валерко.

DSC00198

Сергій Горбунов (14.03.1994, попередня команда – СК "Дніпро-1", позиція – півзахисник)

"Якби не травми, то Сергій Горбунов міг би претендувати на звання найкращого лівого захисника України, – вважає Ігор Циганик. – Я отримував дуже хороші відгуки з "Дніпра" про нього. Дай Боже, щоб у "Карпатах" у Сергія все вдалося. Саме Горбунов, як на мене, виділяється з-поміж інших новачків. Швидкий, динамічний, технічний – він усе вміє і може".

Горбунову дійсно до снаги закрити увесь фланг і стати хорошою опцією для Андрія Тлумака зліва. У цьому сезоні Сергій провів лише п’ять матчів у Прем’єр-лізі, оскільки чимало пропустив через травму. Однак за фактично три поєдинки (287 хвилин) Горбунов оформив два асисти: зі "Львовом" та "Рухом". Особливо показовою була гольова передача у другому матчі, коли Сергій ввірвався у вільну зону, змістився паралельно до воріт та викотив під удар партнеру.

Також у Горбунова є свіжий досвід виступів у єврокубках за СК "Дніпро-1". Сергій провів чотири поєдинки у Лізі конференцій, останній з яких – у лютому цього року.

Сеньків вважає Горбунова синонімом слова "універсальність". Водночас у журналіста є одразу кілька запитань: "Чи готові "Карпати" довірити йому місце в основі? На яку конкретну позицію його беруть? Відповідь дадуть лише найближчі матчі".

"Свого часу Горбунов вважався напрочуд перспективним у "Шахтарі" та "Дніпрі", немало пограв на вищому рівні. Хороший у швидкісному футболі з постійними підключеннями на крейсерській швидкості. Яскраві враження від виступів за "Металіст" у чемпіонському сезоні Першої ліги залишають сподівання, що зробить різницю на цьому рівні", – висловлює сподівання Артур Валерко.

RCH00057

Номінально кожен вхідний трансфер "Карпат" виглядає продумано та здатний суттєво підсилити команду. Усі шестеро покликані вирішити точкові проблеми та додати збалансованості.

"Як на мене, якіснішої за "Карпати" трансферної кампанії у Першій лізі не провів ніхто, – каже Вадим Скічко. – Кожен з новачків зробив осмислений крок назад і прагнутиме вже у цьому сезоні повернутися в УПЛ. Друга частина чемпіонату є доволі короткою – лише 8 матчів, тож кожен тур обіцяє бути цікавим. Можливо, фінішувати на першій чи другій сходинці львів’янам буде важко, та поборотися за плей-оф – цілком під силу. Якщо забігати ще далі, то потенційно і за певних умов на нас чекатимуть вогняні битви "Карпат" з "Рухом" чи "Львовом". Ці матчі можуть стати окрасою чемпіонату".

Виважена та продумана селекція – Андрій Тлумак вже сформував свої враження від роботи новачків на зборах та має кілька варіантів їхньої імплементації на полі в офіційних матчах.

"Ми підбирали гравців, які здатні виконувати наші вимоги та грати у той футбол, який ми хочемо, – каже головний тренер "левів". – За час зборів ми награвали різні схеми, шукали різні варіанти, тому загалом я задоволений діями новачків. Кожен з них є кваліфікованим і ми розраховуємо, що вони допоможуть "Карпатам" вийти у Прем'єр-лігу. З приходом цих виконавців рівень команди зріс – це факт".

RCH00538

Водночас наставник "Карпат" додає – новобранці влилися у колектив, однак процес їхньої інтеграції у команду ще не завершено: "З ними легко, адже це ті футболісти, які мають навички та досвід і швидко засвоюють інформацію. Помітно, що у них велике бажання, у хлопців горять очі. Вони до нас прийшли не для того, щоб у Першій лізі грати. У нас спільна ціль – УПЛ. У будь-якому разі в старті гратиме сильніший. Це не залежить від прізвища та потенціалу у теорії. На поле виходитимуть мотивовані футболісти та ті, хто дійсно допомагатиме команді".

В одному з недавніх спарингів проти "Вереса" у старті "Карпат" вийшли четверо новачків (Ільющенков, Саків, Бобко та Хобленко), а львів'яни на виїзді впевнено обіграли команду УПЛ 3:0. Особливо вдало проявив себе Ільющенков, який відстояв "на сухо" і мав при цьому вдосталь роботи. Крім того, творцем другого забитого м'яча (автогол рівнян) став Іван Бобко, який хитро виконав стандарт. По перерві ігровий час отримав Сергій Горбунов, який хоч і не забив, та запам'ятався небезпечним виконанням штрафних ударів.

Взимку "зелено-білі" додатково наситили усі лінії: від воротарської до атаки. Важливо також те, що майже усі новобранці проявляли себе раніше у якості універсалів та не обмежуються певними позиціями. Хобленко здатен зіграти у відтяжці, Саків, Горбунов та Книш можуть гармонійно закрити увесь фланг, а Бобко при потребі може зміститися глибше чи навпаки висунутися на позицію атакувального півзахисника.

"Карпати" підписали футболістів дуже високого рівня, – вважає Ігор Циганик. – Це виконавці, які просто зобов’язані вирішувати завдання з виходом у Прем'єр-лігу. Це однозначне підсилення під Прем'єр-лігу. Їм усім був потрібен новий виклик і таку мотивацію вони повинні отримати якраз у "Карпатах". З огляду на те, яку гру будує Андрій Тлумак – а це агресивна атакувальна модель – кожен з новачків може принести користь. У "Карпат" вимальовується досвідчена хороша команда. Більше того, якщо вони вийдуть в УПЛ, то навіть з таким складом там не загубляться".

Хай там як, лише офіційні матчі підтвердять чи спростують очікування експертів. Проте формально "Карпати" під час зимової паузи зуміли залатати усі проблемні ділянки завдяки збалансованим трансферам. Тепер залишається від теоретичної частини перейти до реалізації поставлених завдань на практиці. Кадрового потенціалу та ресурсів вистачає сповна.