"Стабільність складу, тиск Клименка та флангові атаки": аналіз матчу "Карпати" – "Поділля"

17 вересня 2023 р.
Лев
Автор – Любомир Кузьмяк
"Зелено-білі" продовжують переможну ходу та зміцнюють лідерство. У п'ятницю "Карпати" у непростому поєдинку перемогли "Поділля".
TYS_4891_15_09_2023.jpg

Протокол

Перша ліга. Група “А”. Сезон 2023/2024. 8 тур

“Карпати” (Львів) "Поділля" (Хмельницький)

15 вересня. 16:30. Львів. Стадіон “Україна”

“Карпати”: Кожухар, Бабогло, Порох (Мизюк, 87), Сухар, Полегенько, Рябов, Клименко (Демченко, 46), Равлик (Картушов, 82), Костенко (Романюк, 84), Чачуа, Іґор Невес (Крістіан Ноту, 46).

“Поділля”: Непогодов, Веремієнко, Корешков, Назарчук, Цибульник, Задоя (Болденков, 70), Костенко (Доброхотов, 24), Пріхна (Савчук, 81), Коваленко (Каверін, 70), Войтіховський, Василенко (Биков, 46).

Голи: Костенко, 9, Полегенько, 62 (пен.) – Цибульник, 26.

Попередження: Клименко, 34, Равлик, 71 – Войтіховський, 21, Задоя, 60, Болденков, 90+3.

TYS_4953_15_09_2023.jpg

Статистичні показники (на основі даних Wyscout)

Загальні

Удари (у рамку): 14 (5) – 7 (2)

Кутові: 7 – 3

Офсайди: 1 – 0

Небезпечні моменти (xG): 1,93 – 0,57

Володіння м’ячем: 58% – 42%

Передачі: 384 – 273

Точність передач: 78% – 75%

Індивідуальні

Удари: Чачуа і Равлик – по 3

Виграні єдиноборства: Сухар – 13 з 17 (76%)

Обведення: Чачуа і Равлик – по 4

Навіси: Чачуа – 8

Точні навіси: Костенко – 4 з 5

Перехоплення: Полегенько – 8

Зароблені фоли: Рябов – 5

Підбори на половині поля суперника: Рябов – 11

Дотики у штрафному майданчику суперника: Чачуа – 6

TYS_5597_15_09_2023.jpg

Перемога "на жилах"

Журналіст Іван Вербицький відзначає черговий крок "Карпат" на шляху до побудови зразкової команди, однак зазначає, що процес такого зросту і стабілізації не буде коротким: "Як і раніше команда Мирона Маркевича продемонструвала, що за ігровою структурою та рівнем індивідуальної майстерності вже піднялася на один щабель над рештою суперників. Однак трапляються і такі матчі, коли доводиться дотискати суперника "на жилах".

Після переконливого початку зустрічі львів'яни припустилися двох помилок, одна із яких виявилася результативною. "Зелено-білі" переважали опонента у всіх компонентах, утім "Поділля" продемонструвало, що непереконливий старт сезону є лише випадковістю. І потенційна боротьба за топ-5 для хмельничан є цілком здійсненним завданням.

Вербицький переконаний, що такі поєдинки бадьорять і самих гравців, і тренерський штаб "Карпат": "Чомусь є відчуття, що на наступний матч львів'яни вийдуть значно сконцентрованішими і доведуть, що ця обойма гравців росте і адаптується до потреб бути зосередженими за будь-яких умов. Адже у цьому і полягає професіоналізм".

TYS_5028_15_09_2023.jpg

Вплив Полегенька і якість Демченка

Ян Костенко, Павло Полегенько та Єгор Демченко – такою є трійка найкращих гравців "Карпат" за версією Артура Валерка. Журналіст відзначає дії автора першого забитого м'яча: "Костенко обрав єдино правильний варіант завершення прекрасно розіграної багатоходівки. Якби Ян взявся обігрувати, підробляти м'яч під іншу ногу, пробувати хитнути воротаря – весь ланцюг підготовчої роботи розірвався б через затримку з завершенням. Костенко все зробив чітко та своєчасно. Його гол – це великий козир у подальшій боротьбі за місце в основі".

Що стосується Полегенька, то тут експерт насамперед розбирає епізоди з пробиттям пенальті у ворота "Агробізнесу" та "Поділля": "Полегенько послідовно переграв Поповича та Непогодова (а це двоє з чотирьох найкращих воротарів-пенальтистів у сучасній Першій лізі). Це ознака якості".

Однак вплив Павла на гру "Карпат" був вирішальним не лише в ситуації з одинадцятиметровим: "Хороший Полегенько й у підіграванні. Можна звернути увагу на момент, який призвів до призначення пенальті. Саме Павло запустив Демченка у штрафний майданчик, хоча були й інші, можливо, привабливіші рішення. Просте перенаправлення вектору гри, а свідчить воно про поступове налагодження взаєморозуміння та інтуїтивне орієнтування в командній грі".

Окрема порція компліментів – для вже згаданого Демченка: "Там, де іншим треба по 2-3 дотики та по 2-3 зайвих секунди, Демченко швидше ухвалює рішення. Він спрощує на чужій половині поля, між лініями та на рубежі вогню. Єгор – один із тих півзахисників, які частіше та чіткіше пробивають по воротах. Він розкуто комбінує та діє на вході в чужий карний майданчик. Ці його якості починають працювати відразу ж, незалежно від того, чи Демченко вийшов у старті, чи з'явився з лавки. Так вийшло і з "Поділлям", коли Єгор заробив вирішальний пенальті та міг забивати ще з гри", – каже Валерко.

TYS_5524_15_09_2023.jpg

Тактичний аналіз

Мирон Маркевич виставив цілком прогнозований склад. У порівнянні з минулим туром в основі львів'ян відбулася одна зміна – замість Мизюка вийшов Бабогло, який повернувся з розташування збірної Молдови.

Карпати - Поділля, формації

За підсумком кількох турів аналітик Іван Гук виокремлює спільну рису усіх суперників "Карпат" у Першій лізі: "Наставники намагаються грати в активний футбол. Можливо, місцями не вистачає якості, досвіду чи майстерності, але нікому не бракує сміливості. Жоден з опонентів "Карпат" не вибудовував відвертий автобус, і протягом певних ігрових відрізків пропонував футбол на зустрічних курсах. Не стала винятком і гра з "Поділлям".

Карпати - Поділля. 4-4-2

Гук відзначає зміни, які провів тренерський штаб хмельничан у порівнянні з попередньою грою проти тернопільської "Ниви": "Якщо у домашньому матчі "Поділля" намагалося домінувати, володіти ініціативою через контроль м’яча у системі 4-1-4-1, де ключем до контролю є опорний півзахисник Задоя, то під "Карпати" Костишин спробував гру з високим пресингом у формації 4-4-2. Окрім активної гри проти м’яча та високого пресингу, потрібно звернути увагу на вузьке розташування четвірки захисників і півзахисників".

Аналітик вважає, що такий підхід мав і переваги, і недоліки. "Завдяки високому розташуванню півзахисників "Поділля" після перехоплення м’яча чи відбору могло кількісно вести контрнаступальні дії. Водночас, як видно на четвертому скріні, це залишало дуже багато вільного простору на флангах та у зонах між крайніми захисниками і півзахисниками", – каже Гук.

Карпати - Поділля, перехід на 4-1-4-1, пресинг Задої

Та як і у поєдинках з "Металістом" та "Агробізнесом", така сміливість не дала бажаного результату. "Підопічні Мирона Маркевича вже не раз демонстрували, що доволі комфортно почувають себе під пресингом і швидко знаходять недоліки у побудовах опонентів. Так трапилося і цього разу. Вже на перших хвилинах гри львів’яни організували швидку атаку, що стала можливою через високий пресинг суперника", – пояснює Гук.

Аналітик звертає увагу на особливу індивідуальну роль Владислава Клименка, який створював тиск на Євгена Задою. А це головна фігура, через яку "Поділля" будує власну гру. "Постійний пресинг Клименка, як на старті гри, коли гості використовували схему 4-4-2, так і після зміни формації на 4-1-4-1, руйнував позиційні атаки подолян на самому їх початку", – каже Гук.

Карпати - Поділля, недоліки 4-1-4-1

Аналітик відзначає організованість "Поділля" у грі з м'ячем, що є не зовсім типовим для українських команд. Натомість Іван Гук звертає увагу на проблеми горизонтального руху усього блоку підопічних Костишина: "Подолянам не вистачало активного руху з флангу, що створювало дуже багато вільного простору у різних зонах футбольного поля. А вузьке розташування захисників зазвичай вужче за розташування півзахисників. Це лише збільшувало цю проблему у захисті".

Тренерський штаб "зелено-білих" якісно проаналізував попередні поєдинки хмельничан і скористався слабкостями опонента. "Індивідуальний тиск та пресинг на Задою позбавив суперника головної переваги, а саме бажання вести гру через короткий та середній пас. А проблеми з покриттям простору у захисті дозволили "Карпатам" провести, напевно, найбільшу кількість флангових атак цього сезону", – додає Іван Гук.