"Синдром "Байєра" і принципова зустріч в УПЛ": розбір матчу "Інгулець" –"Карпати"

26 травня 2024 р.
Лев
Автор – Любомир Кузьмяк
Протягом усієї весняної частини чемпіонату "зелено-білі" зберігали лідерство у Першій лізі. Коли здавалося, що чемпіонство у кишені, "Інгулець" перевернув усе голом у компенсований час.
T5S_2186_ingulets_karpaty_250524.jpg

Протокол

"Інгулець" (Петрове) – “Карпати” (Львів) – 2:1

24 травня, 13:00. смт. Петрове, стадіон "Інгулець".

“Інгулець”: Паламарчук, Мельничук, Малиш, Шершень, Козиренко, Кольцов, Сад (Гаджук, 19), П'ятов (Панасенко, 71), Козак (Резепов, 73), Білоцерковець, Сітало.

Головний тренер – Владислав Лупашко.

“Карпати”: Кожухар, Саків, Векляк, Бабогло, Козік, Чех, Клименко (Рябов, 64), Костенко (Джаред, 64), Полегенько (Підлепенець, 59), Чачуа, Іґор Невес (Демченко, 78).

Головний тренер – Мирон Маркевич.

Голи: Сітало, 9, Панасенко, 90+1 – Чех, 20.

Попередження: Шершень, 45+1, Гаджук, 62, Сітало, 82 – Клименко, 52, Рябов, 81.

T5S_1966_ingulets_karpaty_250524.jpg

Статистичні показники (на основі даних Wyscout)

Загальні

Удари (у рамку): 9 (5) – 6 (2)

Кутові: 3 – 3

Офсайди: 5 – 4

Очікувані голи (xG): 2,36 – 0,54

Володіння м’ячем: 64% – 36%

Передачі: 500 – 290

Точність передач: 87% – 77%

Індивідуальні

Удари: Чех – 2

Виграні єдиноборства: Векляк – 9 з 11 (82%)

Виграні верхові єдиноборства: Бабогло – 5 з 8 (63%)

Обведення: Хаса – 2 (вдалі – 2)

Навіси: Саків – 2

Точні передачі в останню третину: Чачуа – 7 з 9 (78%)

Перехоплення: Бабогло і Козік – по 4

Зароблені фоли: Полегенько – 4

Дотики у штрафному майданчику суперника: Чех, Полегенько, Чачуа, Хаса – по 2

Підбори на половині поля суперника: Чачуа і Саків – по 5

T5S_2227_ingulets_karpaty_250524.jpg

"Завжди приємно завершувати сезон з кубком над головою"

"На початку весняної частини футболісти і тренери "Карпат" казали, що кожен наступний матч буде фінальним, – каже журналіст Іван Вербицький. – У сприйнятті львів’ян то дійсно так і було. З огляду на те, що питання виходу в Прем’єр-лігу було вирішено достроково і з великим запасом, із завданням команда впоралася. За великим рахунком, немає трагедії в тому, що заключний матч, який вирішив долю першого місця в лізі, "зелено-білі" програли. Прикрість полягає в тому, що вигравши шість "фінальчиків", справжній фінал "Карпати" програли. Фінал, який начебто не змінює суті справи. Але завжди приємно завершувати сезон з піднятим над головою кубком".

Експерт звертає увагу на готовність "Інгульця" до матчів з "Карпатами": "Обидва поєдинки продемонстрували ліпшу адаптованість суперників до дорослого професійного футболу, де немає місця романтиці, а присутній здоровий прагматизм. Можливо, в поєдинках без турнірної ваги "Карпати" й мали б перевагу над "Інгульцем", враховуючи тактичну гнучкість і вищий загальний рівень індивідуальної майстерності. Утім підопічні Владислава Лупашка виявилися банально стійкішими і впевненішими в собі".

Підсумовуючи сезон "левів", Іван Вербицький проводить цікаву паралель. "Леверкузенський "Байєр" за увесь сезон не програв жодного матчу, побив безліч рекордів, достроково виграв німецьку Бундеслігу. Але фінальний матч Ліги Європи італійській "Аталанті" німці програли вчисту. Не в останню чергу тому, що чемпіонське звання команда виграла достроково і матчі в цьому статусі проводила без належної концентрації. Є всі підстави говорити, що сфокусуватися на поєдинку за євротитул після кількох тижнів ейфоричного футболу леверкузенці не змогли. Щось схоже пережили й "Карпати". І попередній матч львів’ян проти "Лівого берега", коли львівська команда не втримала перевагу 3:0, став гучним тривожним дзвіночком. Натомість "Інгулець" на фініші якраз набрав тієї ходи, яка робила команду Владислава Лупашка нестримною. Щоб переграти такого зарядженого суперника, мало просто зіграти в футбол – треба правильно налаштуватися психологічно".

T5S_2804_ingulets_karpaty_250524.jpg

"Малюнок гри відображав становище у турнірній таблиці"

Оглядач Артур Валерко підрахував – "Карпати" використали 38 гравців у сезоні, що закінчився: "Тільки у двох команд на всю Першу лігу цей показник більший. Можемо констатувати: "Карпати" серйозно ставилися до завдання здобути саме золоті медалі та неодноразово на цьому акцентували. А після поразки 1:2 від "Інгульця" в першому колі й мови не могло бути про якусь недооцінку суперника".

Експерт звертає увагу на кадрові проблеми, які періодично виникали у львів'ян: "Навіть маючи по 2-3 гравці на кожну позицію, "Карпати" все ж були вразливими. Наприклад, коли у квітні львів’яни на своєму полі поступилися "Інгульцю" (1:2), однією з найголовніших причин назвали втрату провідних лівих оборонців. Це було справжнє "стихійне лихо": через перебір карток не зміг зіграти Саків (основний вибір), через травми опинилися в лазареті Сухар і Булеза. Ліворуч в обороні "леви" вимушено виставили номінального правого захисника Романюка".

Валерко вважає, що малюнок гри у Петровому відображав становище команд у турнірній таблиці: "Інгулець" грав рівно так, як мав грати той, хто нічого не втрачав, але міг зірвати джекпот. Звідси – абсолютно незвична для львів'ян перевага суперника у володінні м'ячем, кількості та якості передач. А от "Карпати" грали по супернику – прискорилися, щоб відігратися, приповільнилися, щоб зв'язати опонентів".

"Ключовий елемент було важко прорахувати, – каже Валерко. – Це справжній х-фактор. Маю на увазі наявність в "Інгульця" низки гравців із умінням працювати під час стандартів і сміливо діяти в карному майданчику. Звісно, гол у компенсований час – це завжди трагедія для тих, хто пропускає. Але це була запрограмована трагедія, з огляду на ту кількість попередньої роботи, яку "Інгулець" виконував у штрафному майданчику та довкола нього".

Найкращим серед карпатівців журналіст називає Максима Чеха – автора м'яча, який давав надію. Валерко характеризує опорника "проривом весняної частини сезону". Серед інших помітних дійових осіб: Чачуа та Іґор Невес: "Навіть у не найкращому матчі свою роботу бразилець виконував. Найгостріший нереалізований момент – його удар головою, парируваний Паламарчуком".

Інгулець - Карпати, формації

Тактичний аналіз

"Через дискваліфікацію матч пропускав Ярослав Богунов, що стало важливою втратою для "Інгульця", зважаючи на те, що команда багато працювала над створенням ізоляції саме під нього, – каже аналітик Іван Гук. – До цього треба додати травму Валерія Сада, якого замінили у середині першого тайму. Сад – ще один важливий виконавець, котрий контролює темп в останній третині поля своїми маневрами. Та незважаючи на втрати, система гри "Інгульця" залишалася незмінною".

Інгулець - Карпати, пресинг

Враховуючи попередній матч команд, "Карпати" мали шукати протидію незручному супернику. І слід зауважити, що відповідь було знайдено – активний високий пресинг, у якому брали участь щонайменше п’ятеро чи навіть шестеро гравців львів’ян. На першому та другому малюнках аналітик показує, як це працювало: "При розіграші м’яча "Інгульцем" від воротаря "Карпати" позначали пресинг і змушували господарів поля рухати м’яч у фланг. Вже тоді розпочинався активний персональний пресинг, як зображено на другому малюнку. Це зменшувало можливість господарів контролювати м’яч у другій і третій частинах поля до першої перерви у матчі, зумовленою повітряною тривогою".

З відновленням гри Владислав Лупашко вніс потрібні корективи, що дозволило його підопічним виходити з-під пресингу. Зміщення від обох крайніх захисників у центр відтягувало Яна Костенка, як показано на третій картинці, і створювало простір на правому фланзі захисту "Інгульця". У цю зону рухався центральний захисник. Тож на старті це було протистояння пресингу і виходу з оборони з періодичним успіхом для обох команд.

Інгулець - Карпати, позиційні атаки

У випадку тривалих позиційних атак "Інгулець" звично перебудовувався на 3-4-3. Четвірка у центрі розташована квадратом – це ключ до контролю середини поля. "Варто зауважити, що у порівнянні з першою грою, "Карпати" значно краще контролювали рух від обох атакувальних півзахисників (П’ятова і Сада, а пізніше й Гаджука). На усіх малюнках, зображених вище, Чех і Клименко щільно розташовані з ними", – каже Гук.

У другому таймі "Карпати" діяли за рахунком, не надто форсували події і намагалися "засушити" гру. Підопічні Мирона Маркевича робили це ефективно. Експерт пояснює – низький блок 4-4-2 на власній половині поля максимально обмежував у просторі суперника: "Але як часто трапляється, команда котра веде захист у низькому блоці, пропускає у кінцівці. Схожа історія вже мала місце у поєдинку з "Нивою" (Бузова). Зрештою, протистояння "Карпат" та "Інгульця" тепер обіцяє стати принциповим та напруженим вже в УПЛ. Варто тільки сподіватися, що обидві команди зможуть підсилитися і вдосконалити свою гру. Далі буде ще цікавіше".