Перша ліга. "Полісся" (Житомир) – "Карпати" (Львів). Прев’ю

06 жовтня 2022 р.
0339DE9C-F044-4539-BA3C-4CBD8F29A249
У п'ятницю, 7-го жовтня, "зелено-білі" проведуть заключний матч першого кола. У Житомирі зустрінуться лідери групи "А" "Полісся" та "Карпати". Початок протистояння о 15:00.
0339DE9C-F044-4539-BA3C-4CBD8F29A249

"Полісся" очолює турнірну таблицю із 16 очками в активі. У львів'ян на один пункт менше. Команда Юрія Калітвінцева залишається єдиним учасником нашого октету, який ще не поступався у цьому сезоні (п'ять перемог та одна нічия з тернопільською "Нивою"). Крім того, житомиряни найбільше забили (16 голів) та найменше пропустили (3 голи).

У минулому сезоні "вовки" не зуміли вийти в УПЛ та фінішували лише на 9-й сходинці Першої ліги. Однак за втраченими очками "Полісся" йшло на п'ятому місці. У міжсезоння житомиряни зберегли майже всіх лідерів, поповнилися кількома новачками та мають збалансований склад з потужною основою та рівноцінною заміною.

Найкращий бомбардир Першої ліги станом на даний момент виступає за "Полісся". Ексгравець Національної збірної України Пилип Будківський відзначився шістьма голами у шістьох поєдинках. Цікаво, що 30-річний форвард оформив при цьому три дублі. Серед провідних голеадорів ліги є ще два представники житомирської команди: Богдан Кушніренко з чотирма влучними ударами та Василь Грицук з трьома голами (усі з пенальті).

За "Полісся" у цьому сезоні виступають одразу кілька колишніх футболістів "Карпат". Три роки у Львові провів досвідчений захисник Андрій Гітченко, якому 2 жовтня виповнилося 38 років. Помітний слід у "Карпатах" залишили Андрій Нестеров та Олег Кудрик. Також у зелено-білій футболці на поле виходив хавбек Артем Козак.  

Взагалі якщо аналізувати заявку "вовків", то ледь не кожен футболіст свого часу виступав на рівні Прем'єр-ліги. Імена Владислава Вакули, Дмитра Шастала, Василя Грицука, Євгена Морозка чи Владислава Огірі добре відомі усім, хто стежив за УПЛ. Та це далеко не повний перелік футболістів житомирян, які грали в елітному дивізіоні.  

У минулому турі "Полісся" на виїзді розгромило "Діназ" – 5:0. Варто зауважити, що кіпер "вовків" Олег Кудрик не пропускає у трьох останніх турах. Перемогли минулого тижня і підопічні Андрія Тлумака. У непростому поєдинку з "Прикарпаттям" львів’яни здобули вольову перемогу 2:1 завдяки голам Артура Рябова та Ростислава Таранухи. Останній, до речі, наздогнав Амбросія Чачуа у гонці карпатівських бомбардирів – в обох по три результативні удари.

Для Таранухи, як і для Дениса Галенкова, матч у п'ятницю буде особливим, адже вони протистоятимуть своїй колишній команді. Галенков провів у Житомирі три роки, а Тарануха намагався двічі закріпитися у "Поліссі", проте стати гравцем основи не зумів. Один із ветеранів "Карпат" Андрій Ткачук узагалі є уродженцем Житомира, а перші футбольні кроки робив саме у структурі "Полісся" на початку 2000-х.  

Перша ліга, група "А", сезон 2022/2023. 7 тур

"Полісся" (Житомир) – "Карпати" (Львів)

7 жовтня. Початок – 15:00. Житомир. Центральний міський стадіон.

Арбітр – Сергій Задиран (Київська область)

Асистенти арбітра: Олександр Лапицький (Київ) і Андрій Лікаренко (Чернігів)

Четвертий арбітр – Павло Дубровець (Житомир)

Спостерігач арбітражу – Юрій Скорейко (Чернівці)

Трансляція: YouTube-канал "Професіональної футбольної ліги".