"Перевагу потрібно доводити у в’язкій боротьбі": аналітичний розбір матчу "Карпати" – "Вікторія"

31 березня 2024 р.
Лев
Автор – Любомир Кузьмяк
У п'ятницю "зелено-білі" здобули мінімальну перемогу над "Вікторією". Долю поєдинку вирішив влучний удар Яна Костенка.
TYS_5978_290324

Протокол

Перша ліга. Чемпіонська група. Сезон 23/24. 2 тур

“Карпати” (Львів) – “Вікторія" (Суми) 1:0

29 березня. 13:00. Львів. Стадіон “Україна”

“Карпати”: Кожухар, Мизюк, Бабогло, Саків, Полегенько, Рябов (Чех, 57), Клименко (Тлумак, 79), Костенко (Картушов, 79), Підлепенець (Джаред, 74), Чачуа, Аріельсон (Демченко, 57).

Головний тренер – Мирон Маркевич.

“Вікторія”: Шеліхов, Корохов, Сасовський, Кравчук, Ульянов, Шарай (Шпирьонок, 89), Лебеденко (Байдал, 77), Долінський, Чеглов (Савченко, 77), Шаврін (Копил, 46), Нич (Євпак, 90+2).

Головний тренер – Анатолій Безсмертний.

Гол: Костенко, 6.

Попередження: Костенко, 21, Джаред, 84 – Кравчук, 49.

TYS_5702_290324.jpg

Статистичні показники (на основі даних Wyscout)

Загальні

Удари (у рамку): 9 (4) – 4 (2)

Кутові: 9 – 3

Офсайди: 1 – 1

Небезпечні моменти (xG): 1,35 – 0,12

Володіння м’ячем: 46% – 54%

Передачі: 273 – 302

Точність передач: 79% – 75%

Індивідуальні

Удари: Чачуа та Саків – по 3

Виграні єдиноборства: Саків – 13 з 15 (87%)

Виграні верхові єдиноборства: Мизюк – 6 з 6 (100%)

Обведення: Підлепенець – 3 (успішні – 2)

Навіси: Саків – 5

Точні передачі в останню третину: Клименко – 5 з 7

Перехоплення: Бабогло – 7

Зароблені фоли: Бабогло і Рябов – по 2

Підбори на половині поля суперника: Полегенько, Клименко і Підлепенець – по 3

Дотики у штрафному майданчику суперника: Аріельсон і Підлепенець – по 2

TYS_6206_290324.jpg

Лідер Бабогло, контраст Іґора Невеса та Аріельсона

Журналіст Іван Вербицький вважає, що матч проти "Вікторії" видався ще простішим для "Карпат", ніж стартовий поєдинок року з "Полтавою". Великою мірою завдяки тому, що львів'яни змогли швидко забити і після цього зосередилися насамперед на надійності тилів. "Перемоги в двох перших офіційних матчах весняної частини сезону підпадають під однакове визначення "трудові". З тією лишень різницею, що гру проти "Полтави" її учасники і глядачі згадуватимуть довго, а поєдинок проти "Вікторії" забудеться. Залишаться лише три очки в скарбничці і красивий гол Яна Костенка як яскравий спалах", – додає експерт.

Журналіст зауважує, що цей матч продемонстрував, наскільки значимими для "Карпат" стали два футболісти: "З поверненням до складу Владислава Бабогло в обороні зник зайвий хаос. Можна сміливо говорити, що Владислав став одним з лідерів "зелено-білих", від присутності на полі якого напряму залежить стрункість оборонних побудов львів’ян. Крім того, важливість Іґора Невеса стала помітною за його відсутності. У цьому випадку все ж мова не про незамінність, а про те, що Аріельсон, який замінив земляка на вістрі атаки, є нападником трохи іншого штибу. Який, до того ж, ще не встиг адаптуватися ні до нових партнерів, ні до специфіки гри, сповідуваної Мироном Маркевичем".

Вербицький також акцентує увагу на стилістиці гри багатьох українських команд, що керуються принципом "обережність понад усе": "Колективам, які прагнуть грати в комбінаційний футбол з тривалим володінням м’яча в таких умовах проявляти свою перевагу і демонструвати високу результативність складно. Це реально, але за умови кількох компонентів: якщо в команди є виконавці, здатні створювати різницю; якщо є можливість переважати опонентів у функціональній готовності. Проте у стартових матчах року готовність усіх команд приблизно схожа, тож треба миритися з реаліями, за яких свою перевагу потрібно доводити у в’язкій боротьбі".

TYS_5722_290324.jpg

"Гра поступово набуває своїх оптимальних зразків"

Оглядач Артур Валерко називає "Вікторію" однією із найбільш характерних, стильних і типових команд Першої ліги. Якщо інші у чемпіонську групу ввірвалися на останньому віражі, то команда Анатолія Безсмертного йшла до цього планомірно, збирала "свої" очки. "У Львові завданням "Вікторії" було зв'язати позитивні якості "Карпат", утримати якомога довше їх від разючих атак, а у кінцівці спробувати скористатися нагодою вирвати перемогу. Проте вже в дебюті все з задумом гостей було закінчено", – зазначає експерт.

І творцем початку кінця для "Вікторії" був Ян Костенко. "Він не працює в стилістиці ортодоксального вінгера чи, тим більше, флангового півзахисника, а імпровізує, змінює точку перебування, дублює та посилює форварда. Його прорив з ударом після вкидання Саківа якраз із категорії творчої роботи футболіста. Відчувши коридор, Костенко ним скористався. Як належить сильному супернику, навіть десь вказав "Вікторії" на недостатню насиченість центру поля (адже на першому етапі сумська команда більше грала в 4-2-3-1). Ян робить результат не випадково", – вважає Валерко.

"При досить високій якості виконання "Карпати" цього разу дещо несподівано програли у володінні м'ячем, в деяких відрізках гри не нагнітали та навіть свідомо віддавали ініціативу, – каже експерт. – Менше пробили по воротах і в площину, ніж у середніх показниках за сезон. Та головне є – це результат. Гра поступово набуває своїх оптимальних зразків із виходом гравців на їхню найбільш праймову форму. Головне, звісно, вийти на пік кондицій до протистоянь із найближчими конкурентами".

Валерко також відзначає ще двох карпатівців: Тараса Саківа та Андрія Кожухаря. У контексті роботи кіпера оглядач фіналізує: "13-й "сухий" матч у сезоні – гідний показник і його можна ще дуже суттєво покращити".

TYS_6119_290324.jpg

Тактичний аналіз

Аналітик Іван Гук констатує – "Карпати" важко розпочинають другу частину чемпіонату, як це було на старті сезону: "Лише у п’ятому турі львів’яни дійсно показали власний потенціал і вже до кінця осені працювали в одному ритмі, демонструючи якісний футбол. Тому можна не сумніватись, що і цього разу, команда буде поступово набирати обертів".

Карпати - Вікторія

У порівнянні з матчем проти "Полтави" Мирон Маркевич провів чотири заміни. Гук вважає, що дійсно важливий вплив на гру мала поява Бабогло з Мизюком в центрі захисту, котрі виграли практично усі верхові єдиноборства на власній половині поля. Це дозволило команді значно впевненіше почувати себе у захисті, особливо зважаючи на стиль гри суперника, котрий працював дуже просто, через довгі передачі.

Відсутність Іґора Невеса вплинула на потенціал атаки у цій грі. Як і випадку з Джаредом Хасою, варто визнати, що Аріельсон на даний момент ще не інтегрований у командні побудови. Тому його доволі великий об’єм бігової роботи залишився не поміченим через відсутність потрібної взаємодії з партнерами.

Аналітик порівнює "Вікторію", "Полтаву" та осінніх суперників "левів" і звертає увагу на вибір симетричного тактичного розташування стосовно господарів поля – 4-4-2. "Звичайно, у кожного наставника є власні особливості, пов’язані у першу чергу з індивідуальними завданнями для гравців, з розподілом виконавців на групу атаки і групу захисту. Але в цілому, дуже схожа гра і вибір тактики від Анатолія Безсмертного", – каже Іван Гук.

Вікторія, Костенко

Аналітик детально розбирає епізод, котрий передував голу Яна Костенка. Одразу помітний провал центральної зони і простір, який отримує вінгер львів’ян. Він утворився через дуже сильну персональну орієнтацію гравців "Вікторії" у захисних діях. Це також було властиво "Полтаві" у попередньому матчі.

"Центральний захисник Сасовський висунувся дуже високо, залишивши власну зону дій через глибоку позицію від Аріельсона у середині поля. Рухаючись у вільний простір, Чачуа відтягує за собою одного з центральних півзахисників Лебеденка. Інший півзахисник – Долінський, котрий так само маркувався по опоненту, просто не встигає за епізодом. Такі ж приклади високого висування від захисників по гравцях виникали ще декілька разів до перерви", – відзначає Гук.

Вікторія, захист

Ще один приклад відображений на двох інших зображеннях. У даному випадку "Карпати" взаємодіють у трійці на фланзі, а з ними персонально працюють гравці гостей. Навіть за умови, що Шарай вже програв позицію Саківу, правий захисник гостей Корохов все одно висувається до Костенка, залишаючи власну зону дій. Відповідно у центральній зоні тепер вже Підлепенець відтягує за собою Лебеденка. А у Костенка виникають два варіанти продовження атаки через вільний простір.

Аналітик акцентує увагу на гіршій роботі "Вікторії в атаці у порівнянні з "Полтавою": "Гості постійно тримали за лінією м’яча не менше шести гравців. Вони фактично не використовували високий пресинг, вибудовуючи захист переважно у другій зоні футбольного поля. Проте значно більше було довгих передач, верхових єдиноборств і загалом боротьби. Щодо "Карпат", то тут варто повторитися – хороші команди вміють вигравати матчі, котрі йдуть не за їхнім сценарієм. А перемоги надають необхідний імпульс для подальшого прогресу".