"Перемога із запасом, доречний прагматизм і фактор Чачуа": аналіз матчу "Агробізнес" – "Карпати"

11 вересня 2023 р.
Лев
Автор – Любомир Кузьмяк
Слідом за "Епіцентром" у минулому турі "Карпати" перемогли ще одну команду із Хмельниччини. Як і тиждень тому, поєдинок з "Агробізнесом" був дуже непростим. Усе вирішив реалізований пенальті Павла Полегенька.
TYS_3875_09_09_2023.jpg

Протокол

Перша ліга. Група “А”. Сезон 2023/2024. 7 тур

“Агробізнес” (Волочиськ) – “Карпати” (Львів)

9 вересня. 16:00. Волочиськ. Стадіон “Юність”

“Агробізнес”: Попович, Бариляк, Білий, Заєць (Грицак, 66), Лень (Квасний, 88), Теплий, Толочко (Тишинінов, 75), Гаврушко (Тяпкін, 88), Галенков (Свистун, 66), Волков, Кузьмин.

“Карпати”: Кожухар, Мизюк, Порох, Сухар, Полегенько, Рябов (Демченко, 61), Клименко, Костенко (Романюк, 68), Равлик, Равлик (Картушов, 89), Іґор Невес (Крістіан, 61).

Гол: Полегенько, 41 (пен.).

Попередження: Заєць, 38, Білий, 39, Толочко, 51, Лень,73 – Рябов, 13, Равлик, 51, Клименко, 59, Романюк, 72.

TYS_4066_09_09_2023.jpg

Статистичні показники (на основі даних Wyscout)

Загальні

Удари (у рамку): 7 (1) – 12 (4)

Кутові: 3 – 11

Офсайди: 3 – 0

Небезпечні моменти (xG): 0,57 – 1,93

Володіння м’ячем: 57% – 43%

Передачі: 450 – 370

Точність передач: 84% – 80%

Індивідуальні

Удари: Іґор Невес, Демченко і Чачуа – по 2

Виграні єдиноборства: Мизюк – 14 з 20 (70%)

Обведення: Равлик – 4

Навіси: Костенко – 4

Перехоплення: Порох – 11

Зароблені фоли: Равлик – 3

Підбори на половині поля суперника: Мизюк – 6

Дотики у штрафному майданчику суперника: Костенко – 5

TYS_4118_09_09_2023.jpg

Цілісні командні дії та вожак Чачуа

"Прагматична, робоча перемога на класі, – вважає журналіст Іван Вербицький. – Хоча про команду, зібрану лічені місяці тому, такого говорити й не прийнято. У грі "Карпат" у Волочиську, може, й не було багато яскравих спалахів, однак у діях гравців простежувалася солідність та цілісна ігрова картинка. Створивши підґрунтя для перемоги в першому таймі, у другому львів’яни вміло сушили гру і фактично за всі 45 хвилин не дозволили опонентам створити жодної передумови для того, щоб зрівняти рахунок".

Вербицький звертає увагу на надмірну обережність господарів: "Склалося враження, що "Агробізнес" усі свої козирі виклав у стартовій чверті гри, впродовж якої намагався діяти з позиції сили і приголомшити гостей стартовим натиском. Проте такий тиск не ставив оборону "Карпат" у скрутне становище жодного разу. Львів’яни без натяків на емоції витримали той відрізок і в другій половині першого тайму нав’язали свою гру. Саме тоді, як виявилося, й створили основу позитивного результату".

Журналіст віддає належне якісним командним діям "левів", але виокремлює фактор лідера. "Амбросій Чачуа став тією віссю, навколо якої закручувалася командна гра. У потрібні миті він задавав напрям, тон і міг опинитися на вістрі. Амбросій з його досвідом стає в сучасних "Карпатах" справжнім вожаком. Його присутність на полі є запорукою надійності і переконливості", – каже журналіст.

TYS_3659_09_09_2023.jpg

Кейс Галенкова і прогрес Костенка

"Ми продовжуємо спостерігати за розвитком львівської команди: поступовою ротацією, пошуком оптимальних ігрових зв'язків, награванням нових футболістів, – каже Артур Валерко. – Матч із "Агробізнесом" – не той, де можна було очікувати рішучої перебудови складу чи несподіваних імен. Але варто відзначити реакцію тренерського штабу на матч проти "Епіцентру", який зробили джокери. У стартовому складі "зелено-білих" з'явився ексвінгер "Агробізнесу" Равлик – і це був цікавий хід, передовсім, із психологічної точки зору. Можна собі тільки уявити, з яким настроєм вийшли один проти одного Равлик і Галенков і яким було їхнє бажання себе проявити".

Вихід проти "Карпат" Галенкова журналіст виносить за дужки: "Приємно вражений цим позитивним прикладом, коли клуб-власник контракту не гнітить футболіста, а дає проти себе грати. Цей приклад варто наслідувати всім іншим, щоб наші змагання не перетворювалися на лялькову виставу".

Якщо концентруватися на персоналіях, то Валерко відзначає Яна Костенка, котрий "активно влізає в ігрові моменти, шукає нагоди загострити, відкривається на різних ділянках поля": "Його зароблений пенальті – тому підтвердження. Ян може значно більше. Насамперед у плані ударів по воротах".

Інші два герої на думку журналіста: Полегенько та Чачуа. "Павло добре грав на команду, підключався через фланг до атак, підчищав за високими фланговими півзахисниками. Він заслужив право пробити той пенальті. А от Чачуа не стомлюється комбінувати, грати нетривіально, шукати для себе шляхів до воріт. Шкода, не залетів потенційно один із найкращих голів туру, коли Амбросій закидав воротареві за комірець. Проте й без того Амбросій виглядав переконливо, брав гру на себе і заробив пенальті", – резюмує Артур Валерко.

TYS_3704_09_09_2023.jpg

Тактичний аналіз

Тренерський штаб "Карпат" продовжує ротацію у центральній зоні захисту. Через відсутність Владислава Бабогла (оборонця викликали до національної збірної Молдови) цього разу в основі вийшла пара Мизюк – Порох. Змін зазнав і дует нападників. Амбросій Чачуа, котрий в останніх матчах діяв на позиції центрального півзахисника, повернувся на вістря нападу.

Амбросій вкотре довів, що здатен краще діяти "від воріт" у пошуку вільної зони, між лініями захисту суперника, при позиційних атаках "Карпат". Аналітик Іван Гук вважає, що такі зміни у складі це, радше, пошук балансу та кращої взаємодії між партнерами по команді, а також спроба певною мірою компенсувати втрату Євгена Підлепенця.

Агробізнес - Карпати, формації

Аналітик зауважує – відсутність Підлепенця позбавляє "Карпати" креативу в атаці: "Окрім здатності Євгена самотужки вирішувати епізоди, слід вести мову про загальний вплив на гру. Підлепенець дуже вдало відкривав простір для підключення в атаку Полегенька. А утворення ширини атаки дозволяло краще насичувати центральну зону, куди міг вриватись Рябов. Йдеться про зменшення варіативності дій. Проте в інших компонентах "зелено-білі" виглядали вже звично добре, надійно і прогнозовано у хорошому значенні цього слова".

Агробізнес - Карпати, пресинг

Іван Гук звертає увагу на симетричну схему розташування гравців "Агробізнесу" із формацією 4-4-2 і дуже агресивним високим пресингом. Місцями кількісне наповнення досягало семи футболістів.

Агробізнес - Карпати, розриви між лініями

Гук каже, що такий підхід передбачає високу лінію захисту, однак у команди з Волочиська деколи виникали із цим проблеми: "Через це між лінією півзахисників і захисників утворювалась величезна зона – до 40 метрів вільного простору. Вище зображено один з варіантів подолання пресингу "Карпатами", коли Чачуа отримує передачу від воротаря".

Агробізнес - Карпати, довгі передачі

Іншим варіантом подолання пресингу стали довгі передачі за спини центральним захисникам. "Оскільки уся побудова "Агробізнесу" надто розтягнута, то знову слід говорити не лише про простір за спинами захисників, але й між захисниками і півзахисниками. Опускаючись вниз, господарі ніяк не могли перекрити одразу декілька вільних зон перед штрафним майданчиком", – додає Іван Гук.

Агробізнес - Карпати, флангова взаємодія

У Волочиську "Карпати" звично добре взаємодіяли у трійках на флангах. Аналітик пояснює – ці взаємодії є наслідком роботи на тренуваннях і слугують основною зброєю під час позиційних атак. Гук каже, що львів'яни ще до перерви могли вирішувати долю протистояння, як у недавньому матчі з "Металістом". Утім перебудови Олександра Чижевського після першого тайму додали надійності "Агробізнесу". Водночас "леви" зуміли спокійно і впевнено довести гру до логічного завершення.