Маркевич зробив правильні висновки: аналітичний розбір матчу СК "Полтава" –"Карпати"

29 квітня 2024 р.
Лев
Автор – Любомир Кузьмяк
У суботу "зелено-білі" забезпечили собі місце в УПЛ. Усе завдяки перемозі в Полтаві та невдачі "Лівого берега" в паралельному матчі.
TYS_4350_230324

Протокол

Перша ліга. Чемпіонська група. Сезон 23/24. 6 тур

СК "Полтава" – “Карпати” (Львів)

27 квітня, 12:30. Полтава, стадіон "Молодіжний".

СК “Полтава”: Варцаба, Бужин, Опанасенко, Ходуля, Коцюмака (Перебора, 78), Даниленко (Вівдич, 64), Копитов, Горжуй (Пось, 78), Одарюк, Щербак, Стрельцов (Марусич, 64).

Головний тренер – Володимир Сисенко.

“Карпати”: Кожухар, Мизюк, Бабогло, Саків, Полегенько, Чех, Чачуа (Векляк, 89), Костенко (Романюк, 69), Підлепенець (Хаса, 69), Демченко (Рябов, 58), Іґор Невес.

Головний тренер – Мирон Маркевич.

Гол: Іґор Невес, 10.

Попередження: Вівдич, 71, Марусич, 77, Бужин, 88 – Костенко, 15.

TYS_4332_230324

Статистичні показники (на основі даних Wyscout)

Загальні

Удари (у рамку): 12 (4) – 9 (4)

Кутові: 5 – 7

Офсайди: 1 – 1

Очікувані голи (xG): 1,02 – 0,90

Володіння м’ячем: 61% – 39%

Передачі: 552 – 356

Точність передач: 84% – 82%

Індивідуальні

Удари: Іґор Невес та Підлепенець – по 2

Виграні єдиноборства: Рябов – 7 з 9 (78%)

Виграні верхові єдиноборства: Бабогло – 4 з 6 (67%)

Обведення: Підлепенець – 4 (успішні – 3)

Навіси: Саків – 5

Точні передачі в останню третину: Саків 9 з 9 (100%)

Глибокі передачі:– Костенко – 4

Перехоплення: Бабогло – 8

Зароблені фоли: Чех – 4

Підбори на половині поля суперника: Чех – 8

Дотики у штрафному майданчику суперника: Чачуа – 3

TYS_4133_230324

"Матч проти СК "Полтава" – ілюстрація сезону"

Достроковий вихід "Карпат" в УПЛ журналіст Іван Вербицький називає справедливим з огляду на роботу львівського клубу у всіх аспектах: "Мирон Маркевич у післяматчевому коментарі недарма згадав про всі служби, які впродовж цього сезону працювали, наче швейцарський годинник. У порівнянні з суперниками нинішній львівський клуб вирізняється якраз чіткістю і професіоналізмом – рисами, які сучасному українському футболу не завжди притаманні. Так, протягом сезону "Карпатам" не вдалося уникнути зривів. Але зривів ситуативних, а не системних провалів і спадів тривалістю в кілька тижнів, а то й місяців, що траплялося навіть у прямих конкурентів львів’ян".

Матч проти СК "Полтава" експерт називає ілюстрацією сезону-2023/2024 в мініатюрі: "Команда здобула чергову переконливу перемогу і водночас проявила ті вади, які можна назвати контрольованими. Полтавці створили немало гостроти з флангів, однак львів’янам вдалося компенсувати ці труднощі надійністю оборонців і особливо воротаря. Так відбувається, коли злагоджено працює кожен гвинтик, коли ситуативні збої в механізмі компенсуються його загальною злагодженістю".

Крім Кожухаря, який вкотре продемонстрував що є достойним команди-лідера голкіпером, у цій зустрічі знову з найкращого боку проявили себе Євген Підлепенець та Іґор Невес – вітрило і наконечник наступу. "Бразилець, начебто і не робить в атаці нічого надзвичайного, але справно виконує ті завдання, які перед ним ставить тренерський штаб. На цьому етапі такої гри достатньо. Чи зможе Іґор бути таким же ефективним на вищому рівні – питання. Проте першоліговий щабель він подолав достойно і як легіонер, від якого завжди очікують трохи більше, ніж від доморощених вихованців, мабуть, заслужив на право і довіру продовжити з "Карпатами" сходження до нових вершин", – каже Іван Вербицький.

TYS_4216_230324

15-й "сухий" матч Кожухаря і фактор Іґора Невеса

Оглядач Артур Валерко акцентує увагу на меседжах, які напередодні гри озвучив Мирон Маркевич. Їх суть полягала у передчасному святкуванні виходу в УПЛ: "Причина таких слів очевидна – "Карпати" в останніх турах грали нерівно, з тиском відповідальності за результат, вириваючи перемоги на класі в один м'яч або із вольовим сценарієм, дуже енергозатратним і важким в реалізації".

Журналіст звертає увагу на фактор штучного газону у Полтаві і статус СК "Полтава" як непростого суперника. "Тренери господарів вирішили залишити в запасі Марусича, внаслідок чого нападника зовсім іншого типу – Стрельцова – з глибини повинні були підтримувати Одарюк і Горжуй. Усі перелічені (в тому числі, Марусич з іншим нападником Вівдичем, які вийшли на заміну) відіграли значно нижче своїх можливостей. Це заносимо в заслугу захисту карпатівців, але не повною мірою – один лише Марусич при хорошій реалізації міг перевертати цей матч", – зауважує Валерко.

Проте у "Карпат" був Кожухар. "Низка сейвів і переконлива робота в своєму штрафному майданчику вирізняли воротаря львів'ян. Зусиллями Андрія "зелено-білі" провели 15-й "сухий" матч. При гідних конкурентах Кожухар справедливо грає в основі й лишається незамінним", – каже експерт.

Інший герой полтавського матчу Іґор Невес – приклад якісної селекції львівського клубу влітку: "Бразилець справді посилив команду й дав надію на стабільно сильні виступи. В Полтаві Іґор Невес реалізував першу ж нагоду, діючи на межі та випереджаючи суперників на міліметри. При цьому нападник гарно комбінував і підтримував наступальні акції гостей".

TYS_4635_230324

Тактичний аналіз

Аналітик Іван Гук відзначає – Мирон Маркевич після поразки від "Інгульця" зробив важливі і правильні висновки, котрі мали безпосередній вплив на результат поточного протистояння.

Полтава - Карпати, формації

Експерт насамперед звертає увагу на позицію Амбросія Чачуа, який зі старту зайняв зону центрального півзахисника: "Важливо було використати вміння Чачуа вчасно підтримувати швидкі атаки, збільшуючи кількісно групу гравців атаки до п’яти, а також збільшити швидкість руху м’яча під час переведень з одного флангу на інший. Попереду розташувався Єгор Демченко, котрий теж частково зміщувався у центральну частину поля. Начебто звичні 4-4-2 від "Карпат", але з іншою якістю виконання від гравців".

Полтава - Карпати, гол

На скрінах зображено гольову атаку львів’ян, яка є підтвердження важливості вчасного підключення від одного з центральних півзахисників, чого бракувало у попередніх матчах. На першому малюнку показано зону, котру СК "Полтава" не контролює у захисті. Чачуа швидше реагує за опонентів і заповнює цей простір. Пізніше йде переведення на фланг, де Євген Підлепенець залишається в ізоляції один на один із захисником. На третьому малюнку помітно, що до лівого захисника Ігоря Коцюмаки звужується центральний захисник Ілля Ходуля, виконуючи функцію страхування або підтримки свого партнера. Але у той же час утворюється розрив між центральними захисниками. І цю зону атакує Іґор Невес.

Гук зауважує, що проблема "Полтави" з індивідуальним розбором гравців в останній третині поля простежувалася ще у першій грі цих команд. А у даному матчі "Карпати" вдало користались цими помилками.

Полтава - Карпати, розтягування

На інших зображеннях аналітик демонструє системність помилок полтавців і розуміння карпатівців, як ці помилки використовувати. Це тривала позиційна атака, де м’яч рухається з одного краю на інший. Знову створюється ізоляція для Підлепенця один в один, після цього йде вбігання від Павла Полегенька, що максимально розтягує побудову господарів поля.

"На другому малюнку зображено один з варіантів продовження для Підлепенця, котрий повністю міг повторити епізод з голом. Однак у цьому моменті Євген ухвалив рішення зміщуватись в середину з ударом, що теж виглядало гостро і небезпечно. Ще до перерви з цієї ж зони виник момент у Демченка, утім з його ударом впорався Ігор Варцаба. У самій кінцівці туди вбігав Олександр Мизюк – лише каркас врятував полтавців", – каже Іван Гук.

Аналітик перелічує кілька рішень тренерського штабу, котрі мали вирішальний вплив на хід поєдинку. Перш за все, якісний розбір попереднього матчу між командами. Зокрема, чітке виокремлення слабких місць в обороні "Полтави" (недостатня компактність між лініями у високому блоці, дезорганізованість в останній третині поля через явну персональну орієнтацію або персональний розбір гравців).

Також це згадане переведення Чачуа на позицію центрального півзахисника, що дозволило скористатись відсутністю компактності у захисті "Полтави" завдяки вчасному заповненню потрібних зон і більш якісній роботі з м’ячем. "Амбросій займав потрібні зони для взаємодії у трійках з Підлепенцем і Полегеньком. Важливо уточнити, що висока позиція в нападі від Чачуа збільшувала групу гравців атаки до п’яти. Цього інколи бракувало "Карпатам" у весняній частині сезону. Проте у Полтаві це працювало відмінно", – вважає аналітик.