"Контури команди Маркевича з УПЛ стають щораз чіткішими": аналіз матчу "Карпати" – "Епіцентр"

04 вересня 2023 р.
Лев
Автор – Любомир Кузьмяк
У суботу "зелено-білі" провели, мабуть, найбільш видовищний та емоційний матч старту сезону. Пізні голи дебютантів Крістіана і Віталія Равлика принесли "Карпатам" перемогу над "Епіцентром" з рахунком 2:0. Нова якість наступальних дій, спроба замінити Підлепенця та харизма Бабогла – все це у відгуках експертів та у розрізі цифр.
TYS_2167_02_09_2023.jpeg

Протокол

Перша ліга. Група “А”. Сезон 2023/2024. 6 тур

"Карпати" (Львів) – "Епіцентр" (Кам'янець-Подільський) 2:0

2 вересня. 13:00. Львів. Стадіон "Україна"

“Карпати”: Кожухар, Бабогло, Порох, Сухар, Полегенько, Рябов (Клименко, 63), Чачуа, Костенко (Романюк, 46), Картушов (Равлик, 73), Демченко (Мизюк, 82), Іґор Невес (Крістіан, 73).

“Епіцентр”: Чернобай, Жмуйда, Мороз, Григоращук, Кристін, Глущук (Миронюк, 65), Ліповуз (Кравчук, 76), Беженар, Ляшенко (Бендера, 34), Стень (Гринь, 65), Гірний.

Голи: Крістіан, 74, Равлик, 81.

Попередження: Порох, 61 – Гірний, 42.

TYS_1882_02_09_2023.jpeg

Статистичні показники (на основі даних Wyscout)

Загальні

Удари (у рамку): 19 (5) – 12 (2)

Кутові: 5 – 5

Небезпечні моменти (xG): 1,49 – 0,62

Володіння м’ячем: 46% – 54%

Передачі: 381 – 434

Точність передач: 85% – 85%

Індивідуальні

Удари: Демченко – 3

Виграні єдиноборства: Сухар – 11 з 17 (65%)

Обведення: Демченко і Романюк – по 5

Навіси: Полегенько – 6

Перехоплення: Порох – 13

Підбори на половині поля суперника: Полегенько, Рябов і Костенко – по 4

Дотики у штрафному майданчику суперника: Полегенько – 5

TYS_2315_02_09_2023.jpeg

"Долю матчу вирішила глибина складу"

"Проти "тренерських" команд завжди грати непросто, – каже журналіст Іван Вербицький. – Особливо, коли наставник суперників добре знає специфіку тренерської філософії колеги. Тому й гра вийшла доволі в’язкою. "Епіцентр" заслужено утримував нулі на табло. І, може, втримав би їх до фінального свистка, але долю матчу вирішила глибина складу. Яка у "Карпат" стає якіснішою на очах. І то – головний позитивний підсумок поєдинку".

Три трансфери "зелено-білих", які передували грі з "Епіцентром", Вербицький називає якісними та такими, що суттєво підсилили "Карпати": "Владислав Бабогло, можливо, ще не запам’ятав усіх нових партнерів по імені. Не кажучи вже про тонкощі сповідуваної Маркевичем ігрової концепції. Однак з появою такого досвідченого футболіста оборона "левів" стала стабільнішою просто на очах. У матчі з "Епіцентром" ми не побачили жодного провалу в захисті чи навіть натяку на це. Хоча у порівнянні з деякими попередніми суперниками опонент виглядав більш організовано та здатним створювати проблеми не стихійно".

Не менше компліментів фахівець роздає нападнику Крістіану. Його підписання Вербицький називає "своєчасним": "У розпорядженні тренерського штабу відтепер два різнопланові бразильці: класична "дев'ятка" Іґор Невес та Крістіан, який може виконувати роль плеймейкера. Важливо і те, що їх можна використовувати з користю для команди як поодинці, у вигляді єдиного форварда, так і спільно. Контури команди, з якою Маркевич збирається заходити в УПЛ, стають щораз чіткішими".

TYS_1877_02_09_2023.jpeg

"Гол Крістіана – наслідок не випадковості чи неуважності суперників"

Неприємні спогади про минулий сезон та хороший старт нового чемпіонату від "Епіцентру" надавав особливого підтексту матчу у Львові. "Карпати" приймали очевидного претендента на чемпіонський раунд із добротним, збалансованим складом і кількома молодими гравцями, перспективність яких не обмежується заданим рівнем. Яскраві фланги з Ляшенком, Стенем і Бендерою, один із найкращих форвардів ПФЛ Гірний, досить міцний оборонний блок – це все гарантувало непростий поєдинок для господарів", – вважає Артур Валерко.

Журналіст називає вибір Картушова на місце другого вінгера замість Підлепенця та вихід Бабогла в центр захисту ключовими рішеннями тренерського штабу: "Захист львів'ян в оновленому варіанті проявив свою непоступливість і високу виучку, а фланги максимально постаралися компенсувати втрату такого темпового гравця як Підлепенець. Маючи можливість перевернути хід гри через заміни, "Карпати" чудово цим скористалися. Важливо, що забили новачки – це підтримає штаб і селекційну службу, підтвердить слушність їхніх висновків стосовно цих гравців".

Статус головного героя матчу забирає Крістіан. "Коли гравця атаки випускають на заміну, передбачають саме такий результат. Але щоб у дебюті в незнайомій лізі в чужій країні зіграти відразу так – це багатообіцяючий старт новачка. Крістіан сподобався, передовсім, своєю націленістю на ворота. Він відразу ж вступив у боротьбу, підлаштувався під флангові подачі. Його гол – це наслідок не випадковості чи неуважності суперників. Крістіан майстерно вийшов на флангову доставку, він оптимально вирахував траєкторію й замкнув у один дотик", – каже Артур Валерко.

Окремої відзнаки від журналіста заслуговує Єгор Демченко, котрий був корисним у різних фазах гри: "Прорив Єгора у стартовий склад додав відразу кілька важливих опцій у грі "Карпат". Цікаво буде подивитися на його взаємодію з тим же Крістіаном, якщо він гратиме поряд під нападником".

Не менші очікування від Владислава Бабогла. "Гравець європейської національної збірної – це рідкість для нижчих ліг, – зауважує Валерко. – Усвідомлений вибір на користь такого варіанту – ще більша рідкість. Перехід Бабогла – це показник для інших гравців, які вже під час зимового трансферного вікна робитимуть аналогічний вибір. В обороні він однозначно зіграє як посилення. Пригадуючи його результативність в "Олександрії", Владислав буде корисним при стандартах, а його харизма стане надбанням "Карпат".

TYS_2244_02_09_2023.jpeg

Тактичний аналіз

До матчу з "Епіцентром" львів'яни підходили з великими кадровими проблемами. Головна з них – травма Євгена Підлепенця. Аналітик Іван Гук зауважує – відсутність лідера була помітною з першої до останньої хвилини: "Господарям бракувало нестандартних дій в атаці, щоб розхитувати оборону суперника. Не в оптимальній формі вийшли Чачуа та Рябов, котрі на тижні не тренувались в загальній групі".

Карпати - Епіцентр, формації

Однією з особливостей суботнього протистояння на "Україні" була зустріч Вчителя та Учня. Одним із натхненників старту тренерської кар'єри Сергія Нагорняка був саме Мирон Маркевич. "Нагорняк дуже добре знайомий з тренерською філософією Мирона Богдановича, – каже Іван Гук. – Загалом "Епіцентр" працює фактично у тій же ігровій системі, що і "Карпати". Винятки радше пов’язані з індивідуальними можливостями гравців. Наприклад, при позиційній атаці в Нагорняка нападники розташовуються вертикально, а хавбек Беженар – нижче під ними. Тоді, як у "Карпатах" роль відтягнутого форварда може постійно змінюватись. Демченко та Іґор Невес працюють по усій ширині і глибині атаки".

Карпати - Епіцентр, основа Епіцентру

Аналітик звертає увагу на важливі навички футболістів "Карпат" групи атаки: "Вони володіють індивідуальною майстерністю, швидкістю та забезпечують швидкий рух м'яча. Цього достатньо, щоб розтягувати організовану оборону. Чітко це проявлялося у першому таймі, коли "зелено-білі" пропонували високий темп. Відтак, виникали небезпечні моменти. Оперативний горизонтальний рух м’яча дозволяв створювати зони, як між півзахисниками гостей, так і між захисниками".

Карпати - Епіцентр, розтягування

На перших двох скрінах показано дві ідентичні ситуації. Завдяки швидкому горизонтальному руху м’яча у захисті суперника утворюється вільний простір. І звичайна взаємодія у "двійках" дозволяє Полегеньку і Костенку вриватись у вільний простір (з подальшим кросом чи прострілом у штрафний майданчик).

"Важливо, щоб команда, котра веде наступальні дії, встигала кількісно підтримувати атаку. У цій грі у більшості епізодів було лише двоє таких гравців. А після замін у другому таймі дебютанти Крістіан і Равлик збільшили кількісне наповнення до чотирьох виконавців. Це і дозволило бразильцю опинитись на самоті в небезпечній зоні. Звичайно, окремо слід відзначити його індивідуальну майстерність", – каже Гук.

На інших двох малюнках аналітик зображує використання того ж вільного простору у захисті суперника, але у швидкій атаці: "Акцентуємо на швидкому переведенні м’яча від Бабогла на Костенка. Саме цей рух м’яча і утворює простір у початковій фазі атаки. Власне, трансфер Владислава сприятиме підсиленню гри "Карпат" саме у початковій фазі атаки. Що стосується згаданого епізоду, то вже звична взаємодія у "двійці" виводить Демченка на вільний простір. А рух нападників утворює вільну зону перед штрафним майданчиком".