"Карпати" сформували скаутський відділ: Пташник – керівник, Кополовець – селекціонер

05 вересня 2023 р.
Лев
У львівському клубі функціонуватиме відділ скаутингу, основним завданням якого буде пошук футболістів різних вікових категорій: від U12 до першої команди.
Analitycs1

Головний тренер "Карпат" Мирон Маркевич ініціював створення у клубі скаутського відділу, котрий зосередиться на пошуку футболістів, які підсилять дитячі команди та основу "зелено-білих". Керівником селекційної служби буде Анатолій Пташник – колишній футболіст, який у 19-річному віці дебютував у Вищій лізі у складі тернопільської "Ниви", а згодом виступав за кордоном. 2006-го Пташник переїхав до Швеції, де грав за команди нижчих ліг, а пізніше розпочав тренерську та скаутську діяльність.

"У мене є досвід тренерської роботи з чоловічими та жіночими шведськими командами. Я працював у якості агента і скаута. Зокрема, займався селекційною діяльністю у клубах "ГІФ Сундсвалль" та "Естерсунд". Там я здобув корисні навички і знання. Особливо цікаво було попрацювати з Гремом Поттером, який після "Естерсунда" тренував "Брайтон" та "Челсі" у Англійській Прем’єр-лізі. Поттер сильно допоміг мені, давав багато підказок і частково сформував моє бачення футболу", – розповідає 42-річний Пташник.

Допомагати Анатолію Пташнику буде Михайло Кополовець. Раніше він виконував функції спортивного директора "Минаю", з яким подолав шлях з Другої ліги до УПЛ.

Sequence 05.00_00_34_23.Still001 копія

"Повернення до Львова це особливий момент, – ділиться емоціями Кополовець. – Я щиро радий, адже відтепер є частиною "Карпат" і матиму змогу працювати поруч з Мироном Маркевичем. Раніше я знав його як великого тренера, а тепер відкрив для себе як чудову людину. Це справжній джекпот для мене. Відзначу також і чудовий колектив, схожий на сім'ю – тренери та персонал зустріли мене дуже тепло".

До обов'язків Михайла входитиме пошук нових футболістів та участь у процесі комплектації команди. "У футболі я вже багато років, тому маю вдосталь необхідних знань та досвіду. Хоча за той невеликий період спілкування з тренерським штабом "Карпат" я вже почерпнув для себе багато нового. Мені подобається вчитися, я готовий до копіткої роботи. Перегляд великої кількості матчів, поїздки та системний аналіз – усе це попереду. Я хочу, щоб "Карпати" грали у Прем'єр-лізі, а для цього команді необхідні сильні та якісні футболісти. Зараз уже підібрався хороший колектив, тому все має скластися якнайкраще", – зауважує новий селекціонер.

Кополовець каже, що важливу роль у селекційній діяльності відіграє не лише ігрова характеристика окремо взятого футболіста, а й людські якості та розуміння філософії клубу: "У мене є своє бачення і розуміння того, які гравці мають представляти "Карпати". Інтелект, характер, безкомпромісність та бажання битися за зелено-білі кольори і карпатівських вболівальників – це ключові речі".

TYS_1801_02_09_2023.jpeg

"Клуб має розвиватися комплексно, – пояснює наставник "левів" Мирон Маркевич. – Функціонування власного селекційного відділу є важливою складовою якісної роботи. Ми зацікавлені у системному розвитку клубу і прагнемо працювати на перспективу. Хочемо вибудувати чітку ієрархію, основою якої будуть власні вихованці".

Окрім Кополовця, до селекційного відділу ввійшли Андрій Кудирко, який протягом тривалого часу працював журналістом та аналітиком, а також Андрій Габ’ян – колишній футболіст, левова частина кар’єри якого минула на Івано-Франківщині.

"Ми відслідковуватимемо футболістів у всіх регіонах України з акцентом на західну частину, – пояснює Анатолій Пташник. – Кополовець зосередиться на Закарпатті, Габ’ян стежитиме за Львівщиною та Прикарпаттям, Кудирко займатиметься аналітичною складовою та статистикою. Додатково залучимо ще одного фахівця, який відповідатиме за роботу з молодими футболістами Тернополя та Хмельницького".

Навколо матчу кдіпа

Пташник каже, що клуб працює і на міжнародному ринку. Зокрема, "зелено-білі" шукатимуть підсилення у Південній Америці та Африці. Однак акцент "Карпати" робитимуть на власних вихованцях. "Селекційний відділ працюватиме також на рівні дитячого футболу, – пояснює Пташник. – Ми шукаємо талановитих хлопців у селах та невеликих населених пунктах, хочемо надати шанс здібній молоді – двері клубу відкриті для усіх охочих. Важливо те, що "Карпати" дивляться у майбутнє. Наша ціль – робота на перспективу".