"Карпати" на зборах: робота під керівництвом нового тренерського штабу триває

05 липня 2023 р.
Лев
Львівські "Карпати" розпочали тренувальні збори на Закарпатті та напередодні провели стартовий контрольний матч із місцевим "Севлюшем". "Леви" працюють під керівництвом оновленого тренерського штабу, який очолює Мирон Маркевич.
1525321

Наставник "зелено-білих" визначився зі списком тренерів, які ввійшли до його штабу. У новому сезоні Мирону Маркевичу допомагатимуть Остап Маркевич, Сергій Атласюк, Андрій Сапуга, Павло Таран та Богдан Стронціцький.

"Я щасливий, що очолив "Карпати" і це дійсно важливий момент у моїй тренерській кар'єрі, – каже Мирон Маркевич. – Так, я тривалий час не працював, пауза затягнулася. Та на це були об'єктивні причини, про які вже не варто згадувати. Я маю величезний стимул і дуже хочу розвинути клуб. Можу запевнити, що докладу усіх зусиль для перемог "Карпат". Сподіваюся, що футболісти також проймуться цією ідеєю".

TYS_6757 (1)

У тренерському штабі "зелено-білих" залишився Андрій Сапуга, який був першим асистентом Андрія Тлумака. Також, як і раніше, за підготовку голкіперів "Карпат" відповідає Богдан Стронціцький. За його плечами тривала воротарська кар’єра. Стронціцький дотепер належить до переліку кіперів, які провели найбільшу кількість "сухих" матчів на рівні Вищої ліги (80).

IMG_0732

"Богдана та Андрія я знаю дуже давно, – розповідає Мирон Маркевич. – Свого часу обидва виступали під моїм керівництвом і знайомі з усіма вимогами. До того ж вони працювали у попередньому тренерському штабі. До речі, окремо хочу подякувати Андрію Тлумаку за виконану роботу. Часто вона була непомітною та чорновою. Мені зараз набагато легше, ніж тоді, коли він розпочинав. Адже на той момент фактично не було жодних умов. Однак настав час рухатися вперед, ми усі розуміємо наше завдання".

IMG_0570 копія (1)

Функції старшого тренера "Карпат" виконує Остап Маркевич, який вперше допомагає своєму батькові у якості асистента. Однак Мирон Богданович зауважує, що ця роль не є новою для Остапа. "Він перебував зі мною у Харкові та Дніпрі, їздив із цими командами на збори, був залучений до тренувального процесу, тому знає усі нюанси та деталі. До того ж він має чималий самостійний досвід. Це і чотири роки у "Вільяреалі", і статус головного тренера в "Агробізнесі", "Чорноморці" та "Маріуполі". Остап розуміє мене без слів і знає, у який футбол я хочу грати", – пояснює Мирон Маркевич.

TYS_7123

У тренерському штабі "левів" також працює 36-річний Сергій Атласюк, який донедавна виконував обов’язки головного тренера тернопільської "Ниви". Крім того, Атласюк допомагав Остапу Маркевичу у "Чорноморці" та "Маріуполі". У минулому Сергій виступав у захисті "Ниви", ФК "Тернопіль" та "Агробізнесу". Через травму коліна йому довелося передчасно завершити кар'єру футболіста.

"Я розумів, що не зможу більше грати на попередньому рівні. "Агробізнес" якраз вийшов до Першої ліги і я вирішив присвятити себе тренерству. Спочатку я працював із Андрієм Донцем, згодом команду очолив Остап Маркевич. Зараз ми знову разом у "Карпатах". Тут я відповідаю за організацію тренувального процесу, а ще окремо зосереджуюся на роботі із захисною лінією. Я готовий присвятити себе цій справі 24/7 та бути корисним команді. Тут чудовий колектив і я дуже задоволений, що відтепер є частиною "Карпат", – каже Атласюк.

TYS_6961 копія (1)

Новим тренером із фізичної підготовки "левів" став 34-річний Павло Таран. Він народився у Дніпрі у сім'ї відомого українського форварда Олега Тарана. "Я бачив себе у футболі, прагнув стати футболістом та займався у структурі "Дніпра", – розповідає Таран-молодший. – У певний момент у нас із батьком відбулася серйозна розмова, суть якої зводилася до того, що у футбол варто грати або дуже добре, або взагалі змінити сферу. Я обрав юридичний фах, проте згодом таки повернувся у футбол вже у якості тренера". Останнім часом Павло Таран працював в тренерському штабі чернівецької "Буковини".

TYS_6843 (1)

Окрім того у "Карпатах" розпочали роботу селекційний відділ та наукова група, яку очолив Богдан Хоркавий. Цей фахівець також працював у тренерському штабі Тлумака у двох минулих сезонах. "Клуб забезпечив нас усіма необхідними умовами, зокрема, сучасним аналітичним обладнанням, – каже головний тренер "зелено-білих". – Не перебільшу, якщо скажу, що воно перебуває на рівні не лише найкращих українських команд, а й відповідає високим європейським стандартам. Завдяки цьому кожен з тренерів матиме усю необхідну інформацію про готовність футболістів та деталі тренувального процесу. Це невід'ємні атрибути сучасного футболу".

TYS_9345 копія (1)

Клуб розвиватиметься комплексно та у майбутньому робитиме ставку на власних вихованців. "Ми зацікавлені у синхронізації усіх процесів, – каже Маркевич. – Прагнемо, щоб і головна команда, і команди Академії рухалися в одному напрямі. Робитимемо акцент на якісній підготовці власних вихованців. Проведу аналогію із "Металістом", де клуб забезпечив дітей хорошими полями, належними житловими умовами та фаховим тренерським складом. Зараз ми бачимо наслідок цього, коли до національної збірної викликаються Мудрик, Лунін, Криськів та Судаков. Хочу, щоб схожа ситуація була у Львові. Якщо підійдемо до цього виважено та раціонально, то з часом теж отримаємо результат. Але для цього слід докласти багато зусиль".