Юні карпатівці у Польщі: повернення до тренувань та відновлення навчання

14 квітня 2022 р.
20
Повномасштабне вторгнення росії, яке відбулося 24-го лютого, змінило життя кожного українця. Вбивства, мародерство та знищення міст – наслідки рашистської навали є трагічними та непоправними. Вплив загарбницьких дій нашого сусіда відчув на собі і український футбол. Усі чемпіонати – від Прем'єр-ліги до юнацьких змагань – було призупинено. У зв'язку з цим гравці академії львівських "Карпат" вимушені були вирушити до Польщі.
20

28-го березня команди вікових категорій U-14, U-15, U-16 та U-17 перетнули західний кордон – у Польщі сорок юних "академіків" нарешті відчули себе у безпеці та отримали змогу продовжити навчання і займатися футболом. Очолили делегацію "Карпат" два тренери академії: Олег Родін та Ігор Артимович. Саме Ігор Климович розповів про переїзд та адаптацію "левів" у новій локації.

Взагалі старт чергового етапу російської агресії команда Ігоря Артимовича застала у Вінниці, адже туди карпатівці вирушили на дитячий турнір. "Ми зіграли перший тур, а вже 24-го лютого прокинулися і отримали жахливі звістки, – каже Ігор Климович і додає: "Команди з Харкова та Києва залишилися у Вінниці ще на днів десять, тому що не мали змоги повернутися додому. Я вийшов на зв'язок з клубом і невдовзі "Карпати" надали нам автобус. Через затори ми змогли виїхати з Вінниці лише о 22-ій годині. Після 13-ти з половиною годин у дорозі ми нарешті прибули до Львова".

RCH01628

"Тренувальний процес ми відновили 29-го березня, наступного дня після приїзду у Польщу. Тут ми мешкаємо на території спортивного центру у комфортних умовах", – відзначає Артимович.

Карпатівці перебувають у місті Водзіслав-Шльонський, що розташоване поруч із чеським кордоном, на відстані 460 кілометрів від Львова. У делегації "академіків" найбільше представників команди 2005-го року народження – їх шістнадцятеро. Сім футболістів народилися у 2006-му році, вісім – у 2007-му, ще дев’ять – у 2008-му.

8

"Декілька хлопців з 11-го класу, які вже перебували за кордоном, приєдналися до нас безпосередньо у Польщі. Поки ми зіграли лише два матчі: проти "Спарти" із Катовіце, яку перемогли з рахунком 6:3, та місцевою футбольною академією "Одра", яку теж здолали 4:3", – розповідає Артимович.

Тренер додає, що хлопці, які навчаються у 10-му та 11-му класах виступатимуть за команди на першість Польщі. Молодших вихованців "Карпат" теж будуть залучати до польських команд.

RCH01464

У Польщі карпатівці планують провести ще кілька спарингів. Однак наразі суперники та дати матчів невідомі. Загалом же хлопці тренуються щодня, а також паралельно навчаються за дистанційною програмою. За навчанням дітей уважно стежить вчитель-вихователь Наталія Дука.