Андрій Тлумак: "З Нового року попрощаємося з декількома футболістами і підпишемо кілька нових"

21 грудня 2021 р.
KRAL6989
Головний тренер львівських "Карпат" Андрій Тлумак завітав у гості на "Еспресо" та дав розширене інтерв’ю.
KRAL6989

– Якими можна буде побачити "Карпати" в наступному році? Чи прийдуть нові гравці?

– Уже домовляємося з деякими гравцями про підсилення команди. Треба влити свіжу кров, зробити здорову конкуренцію. Коли футболіст, скажемо, в теплій ванні, то він не прогресує, а деградує. Конкуренція завжди потрібна. На цей момент у тій лізі, в якій ми є, загалом маємо більш ніж треба для успішної роботи. Я хочу до кінця бути з хлопцями і стараюся вивести "Карпати" до Прем’єр-ліги, розвиватися разом з командою. Команда розвивається, тоді я розвиваюся, футболісти розвиваються. Це процес. Хто не витримуватиме конкуренцію, з тим прощаємося. З деякими футболістами попрощаємося вже після Нового року. Футбольне життя не таке довге. Треба завжди працювати на максимум. Якщо ти не живеш сьогодні так, наче це останній день, то нічого не досягнеш. Думаєш, що завтра зробиш, але це завтра ніколи не настає. Бо що таке завтра? Ти прокидаєшся, і завтра не настало, є сьогодні. Наступного дня також не завтра, а сьогодні. Мій принцип – треба брати й робити сьогодні, рости і старатися прогресувати.

– Розкажіть, яку тактику прищеплюєте гравцям? Про що говорите з ними на тренуваннях?

– Ми прийняли складну тактику для гравців, коли треба дуже багато бігати. Мова про високу інтенсивність роботи на полі. Працюємо зі спеціальними спортивними девайсами, які мають GPS-трекери. Футболісти вдягають їх, як звичайні футболки, на спині яких є датчики, які показують бігову роботу футболіста: кілометраж, швидкість, де найбільше на полі був. Ці дані вивчає наша наукова група. Потім усі результати показуємо футболістам. Тоді в розмові можемо чітко показати кожному, чи виконав він той обсяг роботи, який мав. Спершу футболісти не хотіли цієї тактики. Дуже важко давалася, було багато розмов, щоб ця тактика запрацювала. Вона цікава тим, що нашу команду тоді важко закрити. Якщо нам закривають фланги, то в нас залишається середина, яка працює. Якщо ж закривають середину, то працюємо за рахунок флангів. 

На початку нам було складно. Мали складні матчі, які програли, плюс кубкові матчі. Ми лише зібралися, літні збори були дуже короткими, важко було налаштувати й підготувати команду. Футболісти не встигали відновлюватися. Кожен, хто не бачить результату, починає сумніватися. У той момент головним було не здатися. Великі тренери завжди кажуть, що при перших труднощах ніколи не варто відступати від своєї ідеї. Велику роль відіграло керівництво, яке прийшло до нас і сказало, що ми все правильно робимо, а результати прийдуть. Ця підтримка нас окрилила. Ми виграли 13 матчів поспіль. 

– Як думаєте, чи вдалося вже завоювати любов львівських уболівальників до нових "Карпат"?

– Думаю, що відповідь на ваше запитання – це гра з "Лівим берегом", коли на стадіон прийшло майже 10 тисяч уболівальників. Якби не коронавірусні обмеження, могло бути ще більше. Тому поступово відновлюємо довіру львівських фанів до "Карпат".

Повне інтерв’ю читайте за цим посиланням.

Джерело"Еспресо"