Аналітик “Карпат”: починав з Football Manager, пройшов PASS, працює 24/7, комунікація з Маркевичем

27 жовтня 2023 р.
Лев
У новому сезоні в “Карпатах” зʼявилася посада аналітика, тож тепер за тактичні нюанси в штабі Мирона Маркевича відповідає Володимир Кравчук. Про захоплення Football Manager, перший досвід скаутингу, залученість у футбольні справи 24/7, звʼязок з Остапом Маркевичем та глибину аналізу суперників “зелено-білих” – у традиційній рубриці “Розмова”.
TYS_8900

Про пропозицію від “Карпат”

“Це пропозиція, над якою мені не довелось довго думати, адже я львів'янин і у дитинстві вболівав за “Карпати”. До того ж працювати з тренерським штабом Мирона Маркевича – це для велика честь для мене і я радий був отримати таку пропозицію та легко ухвалив рішення”.

представлення широкий фон копія

Про початок роботи скаутом

“У дитинстві я футболом не займався на професійному рівні. І взагалі – футболіст я жахливий, тренерський штаб може це підтвердити (усміхається). Але змалку я захоплювався відеогрою Football Manager, яка розвинула у мені більш глибокий інтерес до тактики і футбольного аналізу. Я намагався спостерігати за тим, як команди грають, які тактичні моменти можна виокремити у їхніх діях і використовував це потім у грі. Завдяки знайомим я отримав досвід роботи у статистичній платформі, де робив статистичні аналізи матчів та скаутські звіти по супернику”.

“Замовниками були клуби української Прем'єр-ліги. То був 2011 рік. Далі виникла певна пауза, коли я більше працював за своєю спеціальністю інженером-будівельником. Згодом я дізнався про те, що один з клубів УПЛ проводить набір на стажування для скаутингу ДЮФЛ. Я подав свою заявку, пройшов співбесіду та склав тестові завдання. Пізніше виявилось, що це був донецький “Шахтар”, де я познайомився зі скаутами “гірників” Глібом Корнієнком та Андрієм Федченковим. Так я отримав серйозні знання і перший досвід скаутингу”.

Sequence 03.00_02_29_03.Still001

Про запрошення від “Інгульця”

“Це був мій перший досвід у клубному футболі. Я вдячний, як Владиславу Лупашку, з яким я навчався на курсах PASS, так і Сергію Лавриненку, які повірили у мене та дали таку можливість. Вони були відкриті до нового, адже на той час не так багато тренерів були готові взяти до себе у штаб людей, які у футбол не грали. Я виконував аналіз суперників і розбирав наші матчі, надсилав відео тренерам. Ми починали ще у Першій лізі, а згодом “Інгулець” вийшов в УПЛ. Тоді я попросив дозволу у Сергія Дмитровича переїхати на базу, тому що відчував, що мені не вистачає знань. Оскільки я сам у футбол не грав і мені бракує розуміння процесів зсередини: як відбувається тренувальний процес, як виглядає підготовка до матчів. Це було необхідно і для мого розвитку, і для того, щоб я міг більше дати клубу”.

Sequence 03.00_18_01_16.Still002

Про роботу з Остапом Маркевичем

“У нас хороша комунікація. Остап Миронович теж приділяє велику увагу тактичному аналізу. Наприклад, наступного дня після кожної гри “Карпат” ми збираємося і разом дивимося матч. Переглядаємо, аналізуємо та визначаємо епізоди, які потрібно детальніше розібрати. Далі я готую відео для теоретичних занять. Це важливо у контексті збору інформації для футболістів”.

TYS_7206_06_08_2023

Про аналіз суперника

“Це один із основних моїх обов'язків. Розбору суперника приділяється достатньо велика кількість часу. Ми маємо показати суперника у всіх фазах гри: як вони атакують, як обороняються, які у них сильні сторони в атаці та які слабкі в обороні. Окремо говоримо про індивідуальні якості певних гравців.

Часу на донесення футболістам аналітичної інформації не так багато. Потрібно старатися пояснювати максимально лаконічно для того, щоб не перевантажувати гравців. Ми розуміємо, що концентрація футболістів не може зберігатися протягом тривалого часу. Тому потрібно це робити максимально коротко, але повідомити все основне. Головне – це тенденційні епізоди”.

TYS_8895

Про перегляд матчів та корективи у перерві

“Матчі “Карпат” я дивлюся з трибун. Крім того, наші оператори ведуть технічну зйомку, я працюю з ноутбуком та маю можливість дивитися на поле. Якщо помічаю якісь цікаві моменти, які варто показати чи відзначити, я перемикаю на технічну зйомку та відмотую назад. Вирізаю моменти і ближче до перерви вирушаю в роздягально, підключаюся до спеціальної панелі зі своїм ноутбуком. Коли приходить тренерський штаб і команда, потрібно швидко продемонструвати вибрані моменти. Після цього тренери ухвалюють фінальні рішення. Трапляється, що взагалі не треба нічого показувати – бувають різні ситуації”.

Повне інтерв’ю дивіться на YouTube-каналі львівських “Карпат”.