Досвід Маркевича, вчасні заміни та нестримний Підлепенець: аналітичний розбір матчу "Лівий берег" – "Карпати"

14 квітня 2024 р.
Лев
Автор – Любомир Кузьмяк
У п'ятницю "Карпати" продовжили переможну серію і мають стовідсотковий показник зароблених очок на старті року. Враження експертів, тактичні особливості та цифрові показники – у матеріалі, присвяченому поєдинку "зелено-білих" з "Лівим берегом".
DSC_3913-247.JPG

Протокол

Перша ліга. Чемпіонська група. Сезон 23/24. 4 тур

“Лівий берег” (Київ) – “Карпати” (Львів) 0:1

12 квітня, 13:30. Київ, "Арена Лівий берег".

“Лівий берег”: Механів, Астахов, Якимів (Самар, 70), Слотюк, Дударенко (Сіднней, 63), Співаков, Дедух, Когут М. (Когут І., 64), Синиця, Войцеховський (Мисик, 55), Сухоручко.

Головний тренер – Віталій Первак.

“Карпати”: Кожухар, Мизюк, Бабогло, Саків, Полегенько, Рябов (Чех, 46), Клименко, Костенко, Підлепенець (Романюк, 84), Чачуа (Тлумак, 90+4), Іґор Невес (Демченко, 76).

Головний тренер – Мирон Маркевич.

Гол: Підлепенець, 56.

Попередження: Синиця, 46, Астахов, 86 – Рябов, 29, Саків, 87.

DSC_3586-132.JPG

Статистичні показники (на основі даних Wyscout)

Загальні

Удари (у рамку): 6 (1) – 5 (2)

Кутові: 5 – 3

Офсайди: 1 – 1

Небезпечні моменти (xG): 0,48 – 0,53

Володіння м’ячем: 45% – 55%

Передачі: 300 – 397

Точність передач: 77% – 84%

Індивідуальні

Влучні удари: Підлепенець і Бабогло – по 1

Виграні єдиноборства: Полегенько – 6 з 8 (75%)

Виграні верхові єдиноборства: Саків – 4 з 5 (80%)

Обведення: Підлепенець – 4 (успішні – 4)

Навіси: Чачуа і Полегенько – по 2

Точні передачі в останню третину: Клименко – 6

Перехоплення: Клименко – 9

Зароблені фоли: Бабогло і Клименко – по 3

Підбори на половині поля суперника: Клименко – 7

Дотики у штрафному майданчику суперника: Підлепенець – 6

DSC_3774-202.JPG

Доречний прагматизм Маркевича і клас Бабогло

"Мирон Маркевич вміє грати красиво і вирізняється цією рисою на тлі інших українських тренерів. Проте за потреби, Мирон Богданович майстерно вмикає прагматичний режим і здобуває результат при мінімумі гостроти й ризику. Щонайменше це вже другий схожий матч у цьому сезоні. Попередній львів‘яни провели проти "Ниви" з Бузової восени. Коли ж "Карпати" спробували зіграти проти тактично добре навченого суперника у відкритий футбол, це призвело до єдиної в сезоні поразки. Висновки з того матчу проти "Епіцентру" вочевидь були зроблені", – проводить паралелі журналіст Іван Вербицький.

Експерт також віддає належне персоналіям, які забезпечили перемогу "Карпат" у Києві. Окрім безумовного героя Євгена Підлепенця, журналіст виокремлює Владислава Бабогло. Насамперед за якісний початок великої кількості атак і перемогу в очному протистоянні з нападником "Лівого берега" Сухоручком. Захисник "зелено-білих" повністю нейтралізував опонента.

"Ця перемога була б ідеальною, якби свій гольовий шанс реалізував Ян Костенко, – вважає Вербицький. – Проте вінгер влучив у поперечину і замість класичної прагматичної перемоги з контрольованою кінцівкою "Карпати" отримали нервові заключні хвилини з моментами Сідннея і Когута. З кращою реалізацією цих переживань можна було уникнути".

DSC_3975-270.JPG

"Коли Підлепенець в оптимальній формі, його важко зупинити"

Оглядач Артур Валерко називає протистояння з "Лівим берегом" гарним випробуванням для львів'ян із прицілом на вищий рівень: "Кияни не програвали 10 турів, вигравши дев'ять матчів при єдиній нічиїй. На своєму полі "Лівий берег" поступився лише двічі за всю історію на професіональному рівні. Склад команди ніби без великих зірок, але добротний і варіативний. Словом, якщо випробування – то відразу ось таке серйозне. І так буде кілька турів підряд".

Експерт зауважує – експерименти "Карпат" у складі на старті другого етапу змінилися на чітку і награну основу. У тренерського штабу з'явилася можливість без оглядки на тиждень збірних, травми чи дискваліфікації зібрати найкращий склад. Валерко відзначає Яна Костенка і звертає увагу на потужність пари центрбеків Бабогло-Мизюк. "При їхній надійності вільніше на фланзі почувають себе Саків і Полегенько, а в опорній зоні – Рябов і Клименко. Вільніше діє Чачуа, ще один герой цього сезону".

Та чи не найбільше компліментів від журналіста отримує Євген Підлепенець, який "забив переможний м'яч із майстерністю, гідною УПЛ, гарно комбінував і перегравав суперників у грі один в один". Коли Підлепенець в оптимальній формі, його важко зупинити, йому важко протидіяти, його важко перекрити. "Лівий берег" підтвердив це, стараючись створити для Євгена "клітку", проте так і не досягнувши цього повною мірою. Тому що йому в його нинішній формі іноді достатньо й одного удару, щоб вирішити долю гри".

DSC_3743-196.JPG

Тактичний аналіз

Аналітик Іван Гук порівнює попередні матчі "Карпат" проти "Полтави" і "Вікторії" з протистоянням у Києві і робить висновок – матч з "Лівим берегом" був більш змістовним з точки зору тактичної підготовки команд.

Лівий Берег - Карпати, формації

Надмірну обережність команд експерт пояснює важливістю поєдинку і турнірним становищем: "Карпати" вперше у цій частині чемпіонату вийшли в оптимальному стартовому складі. Це було важливо з огляду на взаємодію виконавців в останній третині поля, особливо у швидких атаках, де взаємодія між Чачуа, Іґорем Невесом, Костенком і Підлепенцем вирішила долю матчу".

Гук також відзначає значно глибшу позицію від Клименка у початковій фазі атаки у порівнянні з попередніми матчами: "З одного боку, це дозволило краще і легше контролювати м’яч, а також тримати більшу групу гравців за лінією м’яча. Відповідно більш надійно почувати себе в обороні. З іншого боку, тиску на центральну вісь суперника у першому таймі не вистачало".

Лівий Берег у захисті

Очевидно Віталій Первак зробив висновки з попередніх ігор "Карпат", тому тактичне розташування "Лівого берега" було зосереджене на компактності побудови, як зображено вище малюнку. Аналітик відзначає орієнтованість киян на покриття простору в центральній частині поля: "Якщо усі попередні суперники маркувались по гравцях "Карпат", то "Лівий берег" більше концентрувався на контролі простору. Відтак, проводити атаки через середину поля було доволі важко".

Крім того, заради щільності побудови господарі відмовились від властивого для них високого пресингу, зустрічали суперника у другій зоні і навіть нижче.

Лівий Берег у захисті

На верхньому зображенні Іван Гук розбирає дії "Лівого берега" в захисті: "Щільна побудова у центрі, завдання змусити суперника діяти через фланг, і прагнення створити кількісну перевагу в обороні для відбору м’яча. Центральний півзахисник Співаков контролює простір, а його партнер Дедух висувається на край для створення чисельної переваги три в два. Отже, якщо атака "Карпат" розвивалась правим флангом, тоді Дедух залишався у середині, а Співаков насичував фланг".

Лівий Берег, високий блок

По перерві господарі почали активніше працювати на атаку, взялися вище зустрічати карпатівців, але натомість виникли розриви у лініях, що створило передумови для проведення швидких атак "зелено-білих".

Свої корективи вносив і Мирон Маркевич та його тренерський штаб. Замість Рябова вийшов Чех, котрий почав виконувати функції нижнього півзахисника, а Клименко висувався вище. На скрінах вище зображено гольову атаку "Карпат". "Високі позиції від шістки гравців киян дозволили "левам" отримати ситуацію чотири в чотири в останній третині поля. Тут слід відзначити дуже якісну взаємодію між гравцями групи атаки "зелено-білих" і виведення Підлепенця на ударну позицію. А Євген вкотре довів свій високий рівень реалізації моментів".

Іван Гук називає гру обидвох команд "якісною, з високим рівнем виконання тренерських завдань". Ключовим фактором, який дозволив "левам" святкувати перемогу, був досвід Мирона Маркевича. "Карпати" витримали темп гри, а тренерський штаб вчасно вніс корективи, які посилили тиск на захист суперника.